Lejárt szavatosságú országgyűlés

2009. június 11.
Ossza meg ismerőseivel!

    – Ha a helyzet úgy alakul, akkor a Fidesz és a KDNP ismét benyújtja a parlamentnek az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatát – mondta Semjén Zsolt sajtótájékoztatóján. A pártelnök szerint ez az országgyűlés egy lejárt szavatosságú országgyűlés, a jószan ész és erkölcsi érzék alapján lehetővé kellene tenni az új választások kiírását. A Fidesz és a KDNP követeli az új választások kiírást, és hogy a jelenlegi kormány kvázi csak az ügyvezetésre szorítkozzon – jelentette ki a KDNP elnök-frakcióvezetője.

    – Ha a helyzet úgy alakul, akkor a Fidesz és a KDNP ismét benyújtja a parlamentnek az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatát – mondta Semjén Zsolt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ha úgy látjuk, hogy bizonyos SZDSZ-es és szocialista politikusok szavazataival fel lehet oszlatni az  Országgyűlést, akkor be fogjuk nyújtani ezt a javaslatot. A két párt hamarosan ki fogja alakítani az álláspontját az ügyben, amihez látni kell, hogy némely SZDSZ-es politikus mit gondol az ügyben, másrészt azt is, hogy a láthatólag nem egységes MSZP-ben milyen mozgások lesznek.

    A sajtótájékoztató elején a pártelnök kifejtette: a magyar nép vasárnap megvonta a bizalmat a Bajnai kormánytól és beírta az elégtelent a bizonyítványukba. Ennek alapján kijelenthetjük: ez az országgyűlés egy lejárt szavatosságú országgyűlés, a jószan ész és erkölcsi érzék alapján lehetővé kellene tenni az új választások kiírását. Semjén Zsolt úgy véli két technikai feltétele van a válságból való kilábalásnak: a tényleges stabil társadalmi többség, valamint a stabil parlamenti többség, ami nem azonos a politikai korrupcióval megvett ál-független és ál-ellenzéki képviselőkkel. A jelenlegi kormánynak egyik sincs meg, hogy ez meg legyen, ki kell írni a választásokat. A Fidesz és a KDNP követeli az új választások kiírást, és hogy a jelenlegi kormány kvázi csak az ügyvezetésre szorítkozzon – jelentette ki a KDNP vezetője. Mint mondta: ezt 8 pontban megírták a szocialisták vezetésének is, akik sajátos választ adtak. Semjén Zsolt ezután tételesen cáfolta Lendvai Ildikó válaszait.

    Az első pontban azt kértük, hogy ne privatizáljanak tovább, főleg a vízvagyont hagyják békén. Lendvai Ildikó cáfolta ezeket a terveiket. Akkor nemrég a parlamentben miért nem támogatták a Fidesz és a KDNP regionális vízművekről szóló javaslatát, melynek lényege, hogy vízvagyont tegyék vissza tartós állami tulajdonba? – tette fel a kérdést Semjén Zsolt.

    – Követeltük az ingatlandó ötletének visszavonását is. Lendvai erre azt a választ adta, hogy csak nagy öszegű ingatlanok esetében akarják bevezetni, és majd csökkenteni is fogják. Szanyi Tibor a minap az ATV-ben már azt mondta, hogy minden ingatlanra be kell vezetni, négyzetméterenként 50 Ft-ot kell beszedni, és majd lehet srófolni is ezt az összeget. Mind az SZDSZ, mind Szanyi megcáfolta Lendvai kijelentéseit – mutatott rá a politikus.

    A levél harmadik pontjában azt írtuk, hogy külföldi hitelekből ne támogassák a hazai, de külföldi tulajdonú bankokat. A szocialisták elnöke erre szemrebbenés nélkül azt válaszolta: azért támogatják őket, mert ez a devizahitelesek megvédését szolgálja. A pártelnök rámutatott: a kormánypártok múlt héten szavazták le, hogy hozzunk létre egy szociális bankot, a pénzt ide lehetne tenni és nem a külföldi bankoknak adni. Semjén Zsolt szerint nem igaz az, amit Lendvai mond, mert ha tényleg a devizahiteleseket akarnák segíteni, el kellett volna fogadniuk a javaslatunkat.

    A pártelnök szólt a polgári törvénykönyvről szóló vitáról is, elmondta: a szakma nem támogatja ennek a hebehurgya megváltoztatását. Egy erős lobbi, ami feltehetőleg az SZDSZ-hez köthető, az egyneműek regisztrált élettársi kapcsolatának törvényben rögzítése miatt ragaszkodik a törvénykönyv megváltoztatásához.

    A közigazgatás átszervezésével kapcsolatban a szocialisták vezetője azt mondta: a cél az ügyfélbarát szolgáltatás, az Alkotmánybíróság viszont már megsemmisítette a regionális közigazgatási hivatalok ötletét, ehhez képest még tovább erőltetik – közölte Semjén Zsolt.

    A KDNP elnöke közölte: korábbi levelük hatodik pontjában követelték, hogy minden átszervezést szüntessenek meg az oktatási rendszerben és állítsák le Magyar Bálinték ámokfutását. A teljes szakma elítéli és abszurdnak tartja ezeket a terveket. Az SZDSZ azonban megint keresztülvitte az akaratát, hiszen az albizottságban a szocialisták is megszavazták ezeket az őrültségeket.

    Mint monda: a levél hetedik pontjában a Fidesz-KDNP azt követeli, hogy vessenek véget a bukott pártpolitikusok állami intézmények vezető pozícióiba helyezésének. Semjén Zsolt idézte Lendvai Ildikó levelét, amely szerint az állami intézményeket szakemberek és nem bukott pártpolitikusok vezetik. Ennek kapcsán a KDNP elnöke Szilvásy Györgyre nevét emelte ki, akinek rendőrségi, ügyészségi ügyei is vannak, és most a Nemzeti Vagyonkezelő egyik vezetője.

    S végül a pártelnök szólt arról is, hogy követelték a Déli-áramlat magyarországi alapítási folyamatának beszüntetését, hogy legyen vége az orosz befolyási-övezetszerzési törekvéseknek (Maléven, MOL-on keresztül), amikhez a szocialisták aszisztálnak.  

    – Navracsis Tiborral négyszer nyújtottuk be a parlament feloszlatási javaslatát, hogy új választásokat lehessen tartani. Vasárnap óta már stabil parlamenti többség, és tényleges társadalmi támogatottságú kormánya lenne az országnak, ehelyett a szocialisták és a liberálisok megnyújtják az agóniát, ami árt az országnak és minden magyar embernek – szögezte le Semjén Zsolt.