Több ezren tiltakoztak a Parlament előtt

2009. április 14.
Ossza meg ismerőseivel!

    A parlament feloszlatását és előre hozott választást követeltek a Civil Összefogás Fórum demonstrációján felszólaló szónokok az Alkotmány utcában, ahol több mint tízezren tiltakoztak. Délután a tömeg egy része a Sándor-palotához akart vonulni, de a rendőrök minden útvonalat lezártak, míg mások a Belvárosban maradtak, ahol többször összecsaptak a rendőrséggel. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vette át a Parlamentnél tüntető Civil Összefogás Fórum (CÖF) petícióját kedden az Országház északi kapujánál felállított kordonnál, amit később fel is olvasott az Országgyűlésben.

    Hangsúlyozta: a népképviseletnek pontosan az a lényege, hogy a nép jogos akaratát képviselje, és a nép szavának hangot adjon az Országgyűlésben. A pártelnök kifejtette: mind a választókerületi polgároknak eleget téve, mind pedig a népképviselet kifejeződéseként fontosnak tartja, hogy ez az esemény megtörténhetett.

    A CÖF képviseletében Fricz Tamás politológus, a petíció átadója úgy fogalmazott: nagy és történelmi pillanat, hogy a közvetlen demokrácia találkozik a képviseleti demokráciával. Arra kérte a KDNP elnökét, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában olvassa majd fel petíciójukat.

    Az Alkotmány utcában és a Vértanúk terén a tüntetők hangszórókon keresztül hallgatták Semjén Zsoltot, majd hosszasan megtapsolták a felolvasást.
        
    A parlament előtt demonstráló több ezer ember az Országgyűlés feloszlatását, az előre hozott választások kiírását követelik és élő libákat dobtak a rendőrök közé. Az eseményen több embert előállítottak, igazoltattak. A tömegben szép számmal lehet nemzetiszínű zászlókat és transzparenseket látni, „Elvtársak, vége, döntsön a nép!” feliratokkal. A Parlament környékét már korábban kordonnal zárta el a rendőrség. A demonstráció ideje alatt sárga csekkeket osztanak szét, melyek segítségével a Bajnai által tönkretett libatenyésztőket akarják kárpótolni.

    Az MTI helyszíni tudósítói szerint mintegy hatezer ember ment el az Alkotmány utcába, a Vértanúk terén pedig mintegy 3-400 ember gyűlt össze. A szervezők azt jelentették be, hogy több tízezren vannak.

    Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke azt mondta: nem csak előrehozott választásokra, hanem nemzetépítő stratégiára van szükség. Az egymást követő szónokok új alkotmányt, a kommunista szerencselovagok száműzetését követelték, majd többször hosszasan skandálták, hogy döntsön a nép!, “börtönbe!”, “vesszen a kormány!”. A szónokok arról is beszéltek, hogy nem lehet Magyarország miniszterelnöke az az ember, aki 600 családot tett tönkre, kilenc embert kergetett öngyilkosságba.

    (Forrás: kdnp.hu)