Ma is a nemzeti szuverenitásunk megvédése a feladat

2024. március 14.
Ossza meg ismerőseivel!

    Voltaképpen ugyanaz volt a feladat Szent István idején – független magyar állam megteremtése és a kereszténység felvétele – 1848-ban – haza és haladás – vagy 1956-ban – a szovjet megszállók menjenek ki és legyen polgári demokrácia – és bizonyos értelemben ma is: nemzeti szuverenitásunk megvédése, másfelől pedig a keresztény civilizációnk megőrzése – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Kassán, ahol köszöntőt mondott Magyarország főkonzulátusán, a nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson csütörtökön.

    A miniszterelnök-helyettes ünnepi köszöntőjében párhuzamot vont a magyar történelem több kiemelkedő eseménye idején előállt helyzet s azok adta feladatok között, majd megállapította: a történelmi megemlékezések értelme az, hogy levonjuk a múltunkban rejlő tanulságokat és erőt merítsünk őseink példájából.

    Rámutatott:

    őseink olyan értékeket hoztak létre, amelyek a magyarság és az egyetemes emberiség számára is értékek. Leszögezte: ha az erre való büszkeség megvan a nemzet tagjaiban, heroikus történelmünk sorsközösségének tudata, az hogy egy csodálatos nyelvnek, kultúrának az örökösei vagyunk, akkor ez jelenti a megtartó erőt a következő évszázadokra.”

    Elmondta: számos nagyszerű esemény van a magyar történelemben, de a magyar nemzet kollektív emlékezete azért mégis március 15.-hez köti a büszkeséget, ami a nemzet megmaradásának egyik garanciája.

    Nekünk két dolgot kell egyszerre megcsinálnunk: nemzeti függetlenségünk megvédését, másfelől pedig saját nemzetünk kultúrájának, történelemtudatunknak, nyelvünknek, örökségünknek, az életformánknak a megvédését”

    – mutatott rá Semjén Zsolt.

    A miniszterelnök-helyettes a nemzetpolitika értelmezésének tekintetében szólt arról is, hogy a magyarság nem tud csonkítatlanul fennmaradni, ha bármely nemzetrésze elvész. Rávilágított: a nemzetrészek pedig akkor tudnak megmaradni, ha egyfelől a magyar állam identitásvédelemmel és számos más módon ehhez hozzájárul, de alapvetően akkor, hogyha az adott külhoni magyarság meg akar maradni. Megállapította: ez a megmaradni akarás a többi nemzetrésznek és az egyetemes magyarságnak is erőt ad.

    Adja a Jóisten, hogy 1848, ami csillag a magyar történelem egén, ez a csillag ma is utat mutasson nekünk”

    – zárta beszédét Semjén Zsolt.

    A fogadáson a nemzeti ünnep alkalmából odaítélt magas magyar állami kitüntetések átadására is sor került, ezeket a Magyar Szövetség megyei képviselőinek, a Kassa megyei Nagy Györgynek, a Gömöri Kézművesek Társulása elnökének, illetve Auxt Ferenc besztercebányai képviselőnek ítélték oda.

    Szöveg: MTI
    Fotó: Miniszterelnökség