Keresztes Sándor emléktáblájának avatása

2023. augusztus 31.
Ossza meg ismerőseivel!

  Keresztes Sándor az egyház és a magyarság napszámosa volt – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, méltatva a párt újjáalapítóját, egykori országgyűlési képviselőt, vatikáni nagykövetet emléktáblájának avatásakor csütörtökön Budapesten.

  Semjén Zsolt kiemelte: Keresztes Sándor hűséges volt egyházához és nemzetéhez, nála a katolikus hit és a kereszténydemokrácia egységbe forrt. Kereszténydemokrata meggyőződése a pápai szociális enciklikákon, végső soron az evangéliumon alapult.

  Keresztes Sándort az egyház társadalmi tanítása vértezte fel a neopogány, Isten- és emberellenes, nyilas, kommunista diktatúrákkal szemben, személyes egzisztenciájának kockáztatása árán is szembeszállt ezekkel – mondta a KDNP elnöke.

  Semjén Zsolt kitért arra, hogy a mai egyház- és nemzetpolitika több elemében Keresztes Sándorhoz nyúlik vissza.

  Erős KDNP nélkül nem a magyar volna Európa legkereszténydemokratább kormánya, és így nem tudná védeni a keresztény civilizációt Európában

  – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

  Szólt arról is, hogy a magyar kereszténydemokrácia ujjászervezése mellett Keresztes Sándor az Antall-kormány vatikáni nagyköveteként sokat tett Gyulafehérvár érseki rangra emeléséért.

  A Budafokon, a Kölcsey utca 4. számú ház falán elhelyezett emléktáblán az áll: haláláig itt élt Keresztes Sándor (1919-2013), a Kereszténydemokrata Néppárt alapítója, országgyűlési képviselő, vatikáni nagykövet. Az emléktáblát a KDNP és a család állította.

   

  Szöveg: MTI
  Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnökség