Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé

2023. június 09.
Ossza meg ismerőseivel!

    Ez emberi és hazafias kötelességem” – jelentette ki Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az atv.hu-nak arról, hogy koordinálta a 11 kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását.

    Az index.hu írta meg, hogy az Orosz Ortodox Egyház kiadott egy közleményt, ami szerint „Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”.

    Az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Ám az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.

    A Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete lenne az egyik közvetítő. „A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – idézi az index.hu azt, amit egy bennfentes mondott az ukrán lapnak.

    Az atv.hu megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki munkatársuk kérdésére „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva nem árult el részleteket. Semjén Zsolt az atv.hu-nak azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

    „Ez emberi és hazafias kötelességem”

    – jelentette ki az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az atv.hu munkatársának, aki megtudta: a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához.

    Egyházi keretek közt zajlott az akció, kárpátaljai magyarokról van szó – erősítették meg, az index.hu-n megjelenteket úgy pontosítva: nem a Máltai Lovagrend, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre.

    (Az atv.hu cikke alapján)