Meghatározó kereszténydemokrata jelenlét az Országgyűlésben, a kormányban és az önkormányzatokban

2023. április 20.
Ossza meg ismerőseivel!

  A KDNP Önkormányzati Tanácsa 2023. április 20-án tartotta ülését a Barankovics István Országgyűlési Irodaházban, Budapesten. Az eseményen résztvevő kereszténydemokrata önkormányzati képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek, illetve vármegyei közgyűlési tisztségviselők a KDNP vezetői és kormányzati szereplők előadásait hallgathatták meg.

  A jelenlévőket elsőként Simicskó István, a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető köszöntötte. A kereszténydemokrata képviselőcsoport vezetője elmondta: a kereszténydemokrácia Magyarországon növekvő pályára került, amit jól mutat, hogy a KDNP a második legnagyobb frakcióval rendelkezik az Országgyűlésben.

  Simicskó István elmondta: az önkormányzatokra, mint „kis parlamentekre” tekint, hiszen helyi testületekben ugyanolyan mechanizmusok működnek, mint a törvényhozásban.

  Kiemelte, hogy komoly hátországot jelent az önkormányzati jelenlét a parlamenti munkához,  a Fidesz–KDNP-s önkormányzati vezetők nélkül nem lenne lehetséges, hogy a kormányzó pártok országgyűlési választásokat nyerhessenek. Emiatt is nagy szükség van a helyben élők munkájára, hiszen ők azok, akik napi kapcsolatban állnak a szavazókkal, ismerik mindennapi problémáikat és segíteni tudnak nekik ezek megoldásában.

  Simicskó István kiemelte: nem igaz az a baloldal által sokszor hangoztatott mondat, miszerint az állam kivérezteti az önkormányzatokat. Több intézkedés, mint az önkormányzatok adósságának átvállalása és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt szükségessé vált rezsitámogatás éppen ennek ellenkezőjéről tanúskodik. A kereszténydemokrata frakcióvezető beszéde végén úgy összegzett: harmonikus együttműködést lát az önkormányzati világ és a parlamenti képviselőcsoport munkája között.

  A külhoni magyar önkormányzati vezetők nevében jelenlévő Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is üdvözölte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy stratégiai fontosságú számukra a Kereszténydemokrata Néppárttal való partneri együttműködés. Aláhúzta annak fontosságát, hogy szoros és prosperáló együttműködése legyen az anyaországgal a határon túli magyar önkormányzatoknak – s ennek az egymást segítésnek természetesen kölcsönösnek kell lennie.

  A jól működő, egymásra figyelő, egymásra számító kapcsolatok példájaként hozta fel a testvértelepülések hálózatát. Néhány mondatban kitért az otthoni társadalmi nyomással való szembenézés szükségességére, valamint arra, hogy az önkormányzatok ereje többek között abban rejlik, hogy a közösség nyelvén tudják megszólítani az embereket. „Hittel és alázattal végezzük a dolgunkat!” – fogalmazott a politikus.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a konferencia nyitóbeszédében elemezte a különböző bel- és külpolitikai folyamatokat.

  Részletesen kitért a jövőre esedékes önkormányzati és EP-választás fontosságára, illetve a kereszténydemokraták felelősségére az arra való mozgósításban.

  A miniszterelnök-helyettes rávilágított a választást befolyásoló társadalmi és gazdasági folyamatokra, valamint mindezek hazai, illetve európai aspektusaira. Megkerülhetetlen kérdésként elemezte a háború témakörét, a családok megsegítését és keresztény kultúránk védelmét.

  (Forrás: kdnp.hu)