Isten hozta a Szentatyát!

2023. április 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszéde az Országgyűlés plenáris ülésén

    Parlament, 2023. április  17.

    Mint az a Tisztelt Ház előtt is jól ismert, Ferenc pápa 2023. április 28-án háromnapos hivatalos látogatásra hazánkba érkezik. Persze minden államfői látogatás fontos, de a pápa látogatása mindezek közül sajátosan kiemelkedik.

    A történelemben birodalmak emelkedtek fel és hanyatlottak le, buktak el és tűntek el, de a római pápa tekintélye töretlen. Aminek végső alapja az, hogy a mindenkori pápa Szent Péter küldetésének folytatója, akire Krisztus bízta rá egyháza vezetését, akitől háromszor hallotta, hogy: „Legeltesd juhaimat!”

    Ferenc pápa különleges gesztusa, hogy harmadszor látogat meg minket magyarokat. Eljött Csíksomlyóra, meglátogatva Isten erdélyi népét, majd az Eucharisztikus Kongresszusra Budapestre, és most három napos apostoli útra, hivatalos látogatásra Magyarországra.

    Jól ismert, hogy hivatalos látogatást pápaként először II. János Pál pápa tett Magyarországon, 1991-ben. Akkor a rendszerváltozás idején üzenete, hogy: „Ne féljetek!”, az erőt, a hitet és a reményt jelentette. Második hivatalos útja, 1996-ban, az egyházi intézményrendszer kiépítését és felvirágoztatását biztosította.

    Itt szeretnék újra kiállni lengyel testvéreink mellett, amikor a nagy és szent pápát érik nemtelen támadások, azt a pápát, akinek mi közép-európaiak vér nélkül megkapott szabadságunkat köszönhetjük!

    Ferenc pápa látogatásának fókuszában az ifjúság, az egyházi iskolák és egyetemek diákjai állnak. Mindennek megalapozása Szent II. János Pál pápa második magyarországi látogatásán történt, erre a fundamentumra épül Ferenc pápa mostani találkozása a Sportarénában a fiatalokkal és tanáraikkal, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a professzorokkal és hallgatókkal. Érdemes idézni az Ex Corde Ecclesiae-ból: „Az egyház szívéből született katolikus egyetem abba a hagyományfolyamba tartozik, amely visszavezethető az egyetem, mint intézmény eredetéhez. (…) Minden katolikus egyetem, mint egyetem, olyan tudományos közösség, amely szigorúan és kritikusan segíti elő az emberi méltóság és kulturális örökség védelmét és fejlődését, kutatással, oktatással, és egyéb tevékenységekkel, amelyeket a helyi, nemzeti,  és nemzetközi közösségeknek nyújt. Rendelkezik azzal az intézményi autonómiával, amely hatékony működéséhez szükséges”. Hozzátehetjük ehhez az egyházi közoktatás tekintetében – hogy különösen az utóbbi esztendőkben – az egyházi közoktatási intézmények száma többszörösére nőtt, az egyház szolgálata, a magyar állampolgárok – diákok és szüleik – szabad intézményválasztása és az állam általi egyenlő finanszírozásának köszönhetően.

    A Szentatya látogatásának hivatalos szimbóluma a Lánchíd. A híd utal a pápák latin címére, pontifex maximus, amely I. Damasus pápánál jelenik meg és Nagy Szent Gergellyel lett használatos. Pontifex, azaz pons facere, szószerint hídépítő, a legnagyobb hídépítő. Nyilvánvaló a szimbólum: az oktatás tekintetében híd a generációk között, a szolidaritás tekintetében híd az emberek és a társadalmi csoportok között. A Lánchíd Budapesten összeköti a Duna nyugati és keleti partját, szimbolikusan a nyugatot és a keletet. Szent Istvánnal Magyarország a nyugat elválaszthatatlan része lett, de értjük és nem tagadjuk meg a keletet.

    Tisztelt Ház! Itt és most ez a híd a béke hídjára is utal. Kiegyezni – szerencsés esetben – a politikai bölcsesség tud a józan ész alapján. Kiengesztelődni csak a szív és a lélek tud. Ferenc pápa az élet és a béke embere. Adja Isten, hogy a jó mag, amit most Magyarországon is elvet, a mi és a világ szívében jó földre hulljon, kicsírázzon, kivirágozzon és jó gyümölcsét megteremje! Isten hozta Szentatyánkat!

    (semjenzsolt.hu)