Április végén Magyarországra látogat a szentatya

2023. február 27.
Ossza meg ismerőseivel!

  Bejelentette a Szentszék, hogy Ferenc pápa április 28-án, pénteken Budapestre látogat. A szentatya a tervek szerint három napot tölt majd el Magyarországon.

  Megerősítették a korábbi sajtóértesülést, és hétfőn hivatalosan bejelentették, hogy április végén háromnapos látogatást tesz Magyarországon a szentatya – erről a magyarországi Apostoli Nunciatúra adott ki közleményt. Ebben kiemelték: „Ferenc pápa, elfogadva az állami és egyházi hatóságok meghívását, apostoli látogatást tesz Magyarországon ez év április 28. és 30. között, meglátogatva Budapest városát.”

  A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) üdvözli a Szentszék bejelentését, hogy Ferenc pápa 2023. április 28-30. között hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik. A KTK az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: “a Szentatya a béke követe, amire Kelet- és Közép-Európa népeinek nagy szüksége van”. Hozzátették: a kormány minden szükséges támogatást megad az újabb pápalátogatás állami és egyházi programjainak előkészületeihez.

  A tervek szerint Ferenc pápa délelőtt tíz órakor érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, majd udvariassági látogatást tesz Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, ezt követően pedig találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. Délután a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik a Szent István-bazilikában. Ferenc pápa szombaton magánlátogatást tesz a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, majd szegényekkel és menekültekkel, délután pedig fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában. A Szentatya vasárnap reggel 9 óra 30 perctől szentmisét celebrál a Kossuth téren, és a tervek szerint 18 órakor indul vissza Rómába.

  Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek közleményben reagált a pápalátogatás hivatalos bejelentésére.

  Az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye egész közössége örömmel értesült arról, hogy Ferenc pápa 2023. április 28–30. között hazánkba látogat. A Szentatyával való találkozások színhelye Budapesten lesz, ami külön öröm mindannyiunk számára. Szeretettel várjuk a hazai és a határon túli papokat és hívőket, zarándokokat. Legyen a találkozásunk Szent Péter utódjával döntő lépés azon az úton, amelyen együtt járunk Krisztus felé. Tartsd meg, Isten, Szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját! – fogalmazott a közleményben Erdő Péter bíboros.

  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa szintén közleményt adott ki. Ebben kifejtették: „mindnyájan, magyar katolikusok örömmel értesültünk arról, hogy a Szentatya, Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra a húsvéti időszakban, április 28–30. között.”

  A pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl. A Szentatya korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, amelyekre, különösen a vasárnapi szentmisére szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt. Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk – mutattak rá.

  Novák Katalin köztársasági elnök is közzétette Facebook-oldalán a látogatás hírét.

  Emlékezetes, Ferenc pápa legutóbb 2021. szeptember 12-én járt Magyarországon, akkor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére érkezett, az úgynevezett statio orbis misét celebrálta a Hősök terén.

  Akkor csupán néhány órát töltött a magyar fővárosban, aztán folytatta útját Pozsonyba, ahol apostoli látogatást tett. Akkor a repülőgépen adott interjút több újságírónak is, amikor azt mondta: „Megígértem az elnökötöknek, akivel találkoztam – ez a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy átgondolom, vajon jövőre vagy a rákövetkező évben el tudnék-e jönni, mert nagyon sok értékük van a magyaroknak. Megragadott, mennyire mély nálatok az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett.”

  (Forrás: magyarnemzet.hu, MTI; fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)