A somogyiak büszkék lehetnek az elért eredményekre

2022. június 09.
Ossza meg ismerőseivel!

  A somogyiak büszkék lehetnek az elért eredményekre – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Lengyeltótiban.

  A politikus a Somogy megyei közgyűlés – a megyecímer adományozásának 524. évfordulója tiszteletére rendezett – ünnepi ülésén hangsúlyozta: Somogyba az elmúlt időszakban 200 milliárd forint támogatás érkezett a kormánytól.

  A támogatásokból elkészült fejlesztések nem csak a helyiek életminőségét javították, hanem az idelátogatókat is szolgálják – tette hozzá Semjén Zsolt.

  Kiemelte: hamarosan befejeződik a Kaposvárt a Balatonnal összekötő, négysávos M67-es út építése, elkészült az M76-os út újabb szakasza és megújultak az alsóbbrendű utak. A Zselicben 50 kilométernyi kerékpárút-hálózatot alakítottak ki és 72 milliárd forintból újjáépítették a balatoni, déli vasútvonal teljes szakaszát.

  Kitért arra is, hogy 27 milliárd forintból elkészült a Balaton vízelvezető rendszerének korszerűsítése, valamint az Ős-Dráva programban a vízvisszatartás és a tájhasználatváltás fejlesztése.

  Az ipar- és gazdaságfejlesztési programokra, a munkaerő-mobilitás ösztönzésére, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, a termelés kapacitásbővítésére több mint 3 milliárd forintot fordítottak, és megújult a kaposvári székesegyház, több templom, a kaposvári Csiky Gergely Színház, önkormányzati épületek – jegyezte meg.

  Semjén Zsolt azt mondta, “csak akkor tudunk otthon lenni az országban, ha előtte otthon vagyunk egy tájegységben”. Úgy fogalmazott: a patriotizmust sok lokálpatriotizmus alkotja, “a somogyi lokálpatriotizmusból pedig példát vehet az egész ország”.

  Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke felidézte: 1498. január 6-án II. Ulászló király adományozott címert Somogy megyének.

  Beszélt arról is, hogy a somogyi polgárok tudják, mit szeretnének elérni, “tudják, hogy nem a fővárosi értelmiségnek kell megmondania, miként kell élni a falvakban”. Ezért is döntöttek bölcsen április 3-án, “a békére, biztonságra, a megkezdett munka folytatására és a fejlődésre szavaztak” – mondta.

  Az ünnepségen a közgyűlés elnöke elismeréseket adott át, a legmagasabb kitüntetést, a Pro Comitatu Somogy-díjat Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia alapítója vehette át.

  (Forrás: MTI, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)