Az őshonos nemzetiségek integráns részei a magyar nemzetnek

2022. május 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az őshonos magyarországi nemzetiségek integráns részei a magyar nemzetnek és államalkotó tényezők – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterjelölt szerdán az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti meghallgatásán.

    Semjén Zsolt azt mondta: a magyarországi nemzetiségek, amelyeknek joguk van az önkormányzatisághoz, egyszerre integráns részei a magyar nemzetnek és saját anyanemzetüknek.

    Ez a kettős kötődés sajátos gazdagságot jelent Magyarország számára, olyan különleges érték, ami semmi máshoz nem hasonlítható – mutatott rá, kiemelve, hogy ennek megfelelően biztosítanak támogatást a nemzetiségeknek.

    Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyar állam számára ugyanúgy alapvető fontosságúak a magyarországi őshonos nemzetiségek, mint a külhoni magyarság.

    Fontosnak nevezte azt is, hogy ha egy nemzetiség anyaországa és a Magyarország közötti kapcsolat gyümölcsöző, akkor abból az adott nemzetiség is részesüljön, de ha valamiért az anyaországgal nincs szerencsés viszony, akkor annak semmiféleképpen nem lehet kárvallottja az adott nemzetiség.

    A bizottságban helyet foglaló nemzetiségi szószólók felszólalásukban köszönetet mondtak nemzetiségük támogatásáért, és örömüket fejezték ki, hogy együtt folytathatják tovább a munkát.

    Semjén Zsolt a nemzetiségi műsorokra vonatkozó felvetésekre reagálva közölte, partner abban, hogy tartsanak megbeszélést a kérdésben.

    Semjén Zsolt kinevezését a bizottság tagjai egyhangúlag támogatták.

    (Forrás: MTI)