Magyarország személyesen, “embertől emberig” segíti az üldözött keresztényeket

2022. március 09.
Ossza meg ismerőseivel!

    Magyarország a keresztény személyességtől vezetve, “embertől emberig” segíti az üldözött keresztényeket – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerda este a Hungary Helps programról szóló Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című könyv bemutatóján.

    Semjén Zsolt arról beszélt: a bürokratikus segítségnyújtás veszélye, hogy személytelen számmá teszi az embereket. A magyar Hungary Helps program lényege ezzel szemben a személyesség, hiszen az embernek nem elég, ha “elé tesznek egy tányér levest”, hanem szüksége van a “személyes érintésre, a szeretetre” is.

    A miniszterelnök-helyettes szólt arról is: Magyarország az erején felül, a lehetőségeihez mérve sokkal több támogatást nyújt az üldözött keresztényeknek, mint a nála nagyobb és gazdagabb nyugati országok.

    Hangsúlyozta: Magyarország Szent István óta történelmileg és az alkotmányában rögzítetten is keresztény civilizáció, és ebből fakadó kötelezettsége a többi keresztény közösség védelme is.

    Természetes – mondta -, hogy keresztényként “segítjük keresztény testvéreinket”. Emellett a Közel-Keleten élő keresztények kétszeresen rászorulnak a támogatásra. Hiszen egyrészt elszenvedik mindazt, amit a térségben élők, így a szegénységet, a nyomort, a háborút és a kilátástalanságot, másrészt keresztény kisebbségként kell élniük az “iszlám tengerben”. Ezért kétszeresen szükségük van a segítségre és a védelemre, valamit arra, hogy rájuk irányuljon a világ figyelme – szögezte le Semjén Zsolt.

    Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára kiemelte: az üldözött keresztények Magyarország támogatását megköszönve mindig elmondják, mindennél erősebb reményt és megerősítést ad nekik, hogy nincsenek egyedül a világban.

    “Testvéreink belénk helyezték a reményüket” – fogalmazott, hangsúlyozva, ez súlyos felelősség, hiszen nemcsak a reményüket helyezték a magyarságba, hanem “az utolsó reményüket” is. “Ennek a felelősségnek kell megfelelnünk, ezt a küldetést kell betöltenünk” – tette hozzá.

    Azt is mondta: a Hungary Helps program üzenete és az ő felismerése szerint Magyarország feladata a világban a szolidaritás missziója a hozzá közelálló közösségekkel, így elsősorban a külhoni magyarokkal és az üldözött keresztényekkel.

    Azbej Tristan a Hungary Helps programot bemutató kötetről szólva megköszönte a történetekben szereplő közel-keleti “testvéreinek” azt a bátorságot, hogy “tanúságtevő hitvallásukat elmondták nekünk, hogy mi továbbadtassuk a nagyvilágnak”.

    Köszönetet mondott a szerzők, a Mediaworks munkatársainak, akik ideig-óráig sorsközösséget vállaltak az üldözött keresztényekkel, és hírt adtak hitükről, életükről és körülményeikről. Megköszönte továbbá munkatársainak, hogy az elmúlt öt évben áldozatos munkájukkal lehetővé tették, hogy a kötetben megjelenő történetek nem csak a tragédiáról szólnak, hanem bennük van az újrakezdés és a remény üzenete is.

    Azbej Tristan közölte: a Hungary Helps program közvetlen kedvezményezettjeinek száma meghaladta a félmilliót. Mint mondta, a programnak kettős kiindulási pontja van: az egyik a keresztény szolidaritás, az “érző szív kiindulási pontja”, a másik pedig a magyar érdeket is szolgáló józan ész.

    Az első, a szív szempontjából nézve ez a szám azt jelenti, hogy a magyar emberek szolidaritását, adományait és együttérzését oly módon vitték el félmillió emberhez, hogy az legalább egy kicsit jobbá tette tragikus sorsukat. A magyar érdeket és a józan ész logikáját nézve pedig a program félmillió embert segített, hogy a migráció helyett a szülőföldön maradást válasszák – emelte ki.

    Az államtitkár beszámolt arról is: nehéz diplomáciai küldetésük volt, hogy más nemzetközi szervezeteket és kormányokat is meggyőzzenek, hogy csatlakozzanak a magyar programhoz. Nehéz volt ez a küldetés – hangoztatta -, mert a keresztényüldözés nemcsak a világ egyik legjelentősebb emberi jogi válsága, hanem egyben a legeltagadottabb is.

    Hozzátette: végül találtak tizenkét olyan államot és kormányzatot, amelyik hajlandó volt kiállni az üldözött keresztények mellett, így legutóbb három héttel ezelőtt Brazília kormánya csatlakozott a magyar programhoz.

    Kitért arra is: büszkék arra, hogy öt év alatt kiépítették Európa és a nyugati világ leghatékonyabb nemzetközi segítségnyújtási programját. Ennek a folyamatnak és szakmai munkának köszönhető az is – tette hozzá -, hogy most, amikor a fegyveres erőszak és a humanitárius katasztrófa Magyarország közvetlen szomszédságába került és az ukrajnai magyarokat is fenyegeti, a Hungary Helps program képes azonnali, átfogó és hatékony segítséget nyújtani.

    Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgatója ismertette: a Mediaworks Hungary Zrt. kiadásában megjelent kötet szerzői a Mandiner és a Magyar Nemzet munkatársai, akik a fotósokkal együtt felkeresték az Irakban, Szíriában, Libanonban és Jordániában élő keresztény közösségeket. Írásaik túllépnek a “rideg híradáson”, a könyvben a találkozások nyomán valódi emberi arcok, emberi sorsok szerepelnek – mondta.

    Orbán Viktor miniszterelnök a kötethez írt előszavában úgy értékelte: a kormány által 2017-ben létrehozott Hungary Helps program mára sikertörténetté vált, Magyarország százkilencven projekten keresztül több mint félmillió embernek nyújtott közvetlenül segítséget a világ ötven országában.

    A könyv ezt a munkát mutatja be. “Nem a számokra és az adatokra összpontosít, hanem a hazánk által megsegített közösségek, személyek történetein keresztül hozza közelebb az olvasóhoz a szükséget szenvedőket” – írta a kormányfő.

    (Forrás: MTI, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)