Kiállás a keresztény civilizáció mellett

2021. december 12.
Ossza meg ismerőseivel!

    Ékszerdobozként újult meg a békéscsabai evangélikus kis- és nagytemplom, amelyre az egyetemes evangélikus egyház is büszke lehet – mondta Semjén Zsolt egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes vasárnap a békési megyeszékhelyen.

    Semjén Zsolt a felújított evangélikus kistemplom felszentelési ünnepi istentiszteletén hangsúlyozta, minden templom szentelése “nagy öröm”, egyúttal kiállás a keresztény civilizáció mellett is. Ezért újított meg a kormány 2010 óta háromezer templomot és épített közel kétszázat a Kárpát-medencében – tette hozzá.

    Szavai szerint minden templom és tornya útmutatást hordoz Isten felé, egyúttal azt a kérdést teszi fel, mi a világ és az élet értelme.

    A politikus szerint teológiai minőségű vallásra van szükség ahhoz, hogy az ember ember maradjon. “Se Moszkvából, se Brüsszelből ne mondják meg nekünk, mit ünnepeljünk” – fogalmazott, utalva arra, hogy a brüsszeliek meg akarták tiltani a karácsony szó használatát.

    Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki azért, hogy az evangélikus egyház sok közfeladatot vesz át az államtól: oktatási és gyerekjóléti, valamint szociális intézményeket is működtet.

    Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a kistemplom “alapja Békéscsaba mai létezésének”, a helyi azonosságtudatnak. Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester pedig a templom “Békéscsaba történetében játszott kitüntetett szerepéről” beszélt.

    Az ünnepi istentiszteletet Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke celebrálta.

    A 276 éves evangélikus kistemplomot 691 millió forint kormányzati támogatásból újították fel, amelyet a hívek több mint négymilliós adománya egészített ki. Cserélték a tetőt, a nyílászárókat, szigetelték az épületet, a vakolatot kívül-belül felújították, korszerűsítették a villamos rendszert. Megújult továbbá a szószék, az oltár és az orgona is; emellett a templom környezete és kertje is. Napelemes kiserőművet helyeztek el rá, amely biztosítja a templom és a gyülekezeti ház energiaszükségét. A generálkivitelező a gyulai Futizo Kft. volt.

    Békéscsabán a Reformáció 500 program keretében 2018-ban mintegy 900 millió forintból megújulhatott az evangélikus kistemplommal szemben álló nagytemplom – Kelet-Közép Európa legnagyobb evangélikus Istenháza -, a jaminai városrész evangélikus temploma és az egyház ifjúsági központja is.

    A törökdúlás során elnéptelenedett vidékre 1718-ban költöztek a Felvidékről szlovák evangélikusok, akik vallásszabadságot és földet kaptak. A Csabai házak almanachja című kötet írása szerint a békéscsabai evangélikus kistemplom 1745-ben épült fel idősebb Tessedik Sámuel lelkész tevékenységének köszönhetően. Ez volt az első téglából épült evangélikus istenháza a Tiszántúlon a törökök kiűzését követően. 1773-ban bővítették két oldalszárnnyal, 40 méter magas tornya – ahol három harang található – 1783-ban épülhetett meg. Egy idő után azonban a kistemplom a bővítés ellenére sem tudta kiszolgálni a növekvő közösség igényeit. Ezért megvásárolták a templomukkal szemközti telkeket, és 1807-ben kezdték el építeni a Nagytemplomot.

    A hagyományosan evangélikus Békéscsabán napjainkban több mint tízezres evangélikus közösség él.

    (Forrás: MTI)