Európa ma bűnben él

2021. október 07.
Ossza meg ismerőseivel!

    Közös építkezésbe próbáljuk egybeszervezni Közép-Európa népeit. Ez Trianon meghaladása.

    A megvalósult homoszexualitás bűn – véli a miniszterelnök-helyettes. Kimehet-e egy katolikus politikus a Pride-ra? Ártott-e a kormányzat hitelességének a Szájer-ügy? Urizálás-e a vadászat? Az alábbiakban a mandiner.hu ízelítője olvasható Kacsoh Dániel Mandiner hetilapban megjelent intejújából…

    Hány trófeája van otthon?

    Van egypár… Apám, nagyapám, dédapám is vadászott, de a fiam trófeái is nálam vannak. A világkiállításon egyébként meg lehet nézni egy valódi érdekességet is, amit Lázár János barátom meghívására ejtettem el az ő földeáki területén. Gáláns gesztus volt, hogy átengedte nekem. Ez az életbakom, „LebensbNemock”, ezért gondoltam kiállítani.

    Azt nyilatkozta korábban, hogy aki ellenérzésekkel viseltet a vadászat iránt, lényegében a saját őseit is megtagadja. Nem túlzás ez?

    Mindannyiunk őseinek 99 százaléka vadászott, és ha nem lettek volna sikeres vadászok, mi most nem lennénk itt… Tehát a vadászati szenvedély antropológiai örökségünk, ezért ez nem szorul magyarázatra, az viszont igen, ha valaki megtagadja, és előítéletes ellenségességgel viszonyul a vadászokhoz.

    Az ellenzék kommunikációjában a téma mégis úgy jelenik meg, mint valami kiváltság. Urizálás. Alighanem vannak szép számmal, akik egyetértenek ezzel.

    A magyar vadászközösség ugyanúgy rétegzett, ahogy maga a magyar társadalom. Mivel a vadászati jog a földhöz kötődik, jó részük helyi gazda. Azt kell világosan látni, hogy fenntartható vadászat nélkül nincs se erdő-, se agrár-, se vadgazdálkodás. Ráadásul nekünk Hunorra és Magorra vissza­menő nemzeti örökségünkről van szó, a csodaszarvastól a turulig minden a vadászathoz kötődik, az Osztrák–Magyar Monarchiában pedig a világ legmagasabb szintű vadászati kultúráját értük el. Gondoljunk csak Széchenyi Zsigmondra, Kittenberger Kálmánra vagy Fekete Istvánra – rájuk minden magyar ember büszke lehet, függetlenül attól, hogy vadászik vagy sem.

    De azért a budapesti rendezvényre nem kevés állami támogatás is jutott – ezt is sokan felrótták a kormánynak. Erről mit gondol?

    A vadászati turizmus komoly nemzetgazdasági bevételt jelent a hazának. Nemcsak a szoros értelemben vett vadásztatás, hanem a szállodától az étteremig sok minden. Ráadásul a legfizetőképesebb vendégeket viszi az ország legkevésbé urbanizált szegleteibe. A világkiállítással soha nem látott lehetőségünk van lélegzet­elállító természeti és kulturális értékeink bemutatására, Magyarország propagálására!

    A teljes interjú a Mandiner hetilap csütörtökön megjelent számában olvasható!

    (semjenzsolt.hu, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)