Az agrárium a magyar szuverenitás garanciája

2021. október 01.
Ossza meg ismerőseivel!

  Döntő jelentőségű a nemzet, a szuverenitás szempontjából, hogy Magyarország önellátó legyen élelmiszerből – mondta a miniszterelnök-helyettes pénteken Kaposváron.

  Semjén Zsolt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) KÁN Egyetemi Napok elnevezésű agrárszemléjének megnyitóján úgy vélte: ez felel meg a magyar tradícióknak is. Magyarország agrárország, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar mindig meghatározó volt a magyar történelemben és ez a jövőben is így lesz.

  Rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a vidékpolitika szempontjából is különösen fontos a kormány számára.

  Vannak ideológiák, amelyek szerint nincs szükség a vidékre, az emberek költözzenek be a városba, de mi ennek az ellenkezőjét gondoljuk, azt, hogy az a normális, ha az ország egész területe belakott”- fogalmazott.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán rendezett KÁN Egyetemi Napok megnyitóján a kaposvári Pannon Lovasakadémián (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

  A miniszterelnökhelyettes úgy vélte, egy ország akkor lesz belakott, ha vidéken is van megélhetés, megfelelő infrastruktúra, minden, ami a minőségi élethez szükséges, ezért ez és nemcsak a mezőgazdaságnak a GDP-hez való hozzájárulása lebeg a kormány szeme előtt, amikor “soha nem látott mértékben támogatja az agráriumot”.

  Akármit is csinálnak Brüsszelben, a polgári kormány olyan agárárpolitikát fog folytatni, amilyen a magyar vidéknek, a magyar gazdáknak, a magyar állattenyésztésnek jó, mert ez munkahelyeket, megélhetést jelent vidéken és hozzájárul ahhoz, hogy az ország egész területe belakott legyen – hangsúlyozta.

  A megnyitón megjelent diákokhoz fordulva azt mondta, aki az agráriumot, az élelmiszeripart választja élethivatásként, az a legbiztosabb hivatást választja, mert “bármi történik, élelmiszerre mindig szükség lesz”.

  Semjén Zsolt az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításról azt mondta, hogy a Hungexpón pénteken több mint 25 ezren vannak; a kiállítás és a kapcsolódó rendezvények látogatóinak összlétszáma meghaladja a 700 ezret. A vadhúst Semjén Zsolt a legegészségesebb tápláléknak nevezte.

  A vadhús a legegészségesebb biológiai értelemben is, mert antibiotikum- és kemikáliamentes, a legzsírszegényebb és leggazdagabb tápanyagokban” – emlékeztetett.

  Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta: a somogyi megyeszékhely a Dunántúl agrár- és élelmiszeripari központja szeretne lenni. Ezzel összefüggésben MATE kaposvári campusát ajánlotta a megnyitón megjelent jözépiskolások figyelmébe.

  Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy Somogyban az agrárium sokaknak jelent jövedelmet, így a megyében hatványozottabb az ágazat gazdaságban betöltött szerepe, teljesítménye.

  Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke azt közölte: az állattenyésztés és az erre alapozott állatitermék-előállítás nélkül nincs és nem is lesz piacképes mezőgazdaság, erős nemzetgazdaság. Úgy vélte, ma a mezőgazdaság egyik legnagyobb kérdése, hogy az állattartás miként fog megfelelni a kihívásoknak, a gazdák mindennapjait megnehezítő szigorodó környezetvédelmi, állatjóléti, társadalmi, gazdasági elvárásoknak.

  Arra biztatta az ágazat szereplőit, éljenek az állattartó telepek megújítását célzó és más pályázati lehetőségekkel.

  Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy az agrárium óriási fejlődési lehetőség előtt áll a kormányzat biztosította forrásoknak köszönhetően, fontos, hogy ezt a tenyésztők jól kihasználják.

  Gyuricza Csaba, egyetemi tanár, a MATE rektora kitért arra, hogy a 14. alkalommal, több mint 70 kiállítóval megtartott, péntektől vasárnapig tartó KÁN kiemelt témája az utánpótlásnevelés, a generációváltás.

  Örömének adott hangot, hogy már a megnyitóra több száz kis- és szakiskolás látogatott el, a rendezvény szakiskolai napjára pedig ezer fiatalt várnak. Bízom abban, hogy meg tudjuk szerettetni gyönyörű hivatásunkat, és a virtuális világból kilépve meglátják, miről szól a vidéki életforma, az agrár- és élelmiszergazdaság, az agrár felsőoktatás” – mondta.

  (Forrás: MTI, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely, MTI)