Állatvédelmi programokkal várják a gyermekeket a rendezvény tizedik napján

2021. október 04.
Ossza meg ismerőseivel!

    Hétfőn, az állatok világnapján többek közt gyermekeknek szóló állatvédelmi programokkal, valamint solymász-, íjász-, agarász- és elöltöltőfegyveres-bemutatókkal várják az érdeklődőket a Hungexpón, az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tizedik napján. Este az Uránia Nemzeti Filmszínházban A bereki ember című, Fekete István életének emléket állító film látható.

    Az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló rendezvénysorozat eddigi résztvevőinek száma 938 ezer felett jár – olvasható a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

    Mint írják, vasárnap több mint 48 ezren látogattak ki a világkiállításra, ezzel a központi helyszín, a Hungexpo látogatottsága átlépte a 228 ezret. A Fátyol Iskolaprogram első öt napján több mint 16 ezer diákot láttak vendégül, a program hétfőn újabb 4 ezer diák érkezésével folytatódik.

    A hétvégi látogatócsúcs után félidejéhez érkezik a húsz napos “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. A hosszú távú fenntarthatóság jegyében a világkiállítás egyik fontos eleme a szemléletformálás, a fiatalok nyitottá tétele a természet és a vadvilág különleges értékeire. Ennek részeként hétfőn, az állatok világnapján az A pavilonban állatvédelmi napot rendeznek gyermekeknek, interaktív programokkal. Egyebek mellett szó lesz a vadászat és a vadvédelem kapcsolatáról, valamint az állatkertek vadvédelmi tevékenységéről is.

    A Nemzetközi Csarnok (A pavilon) nagyszínpadán 11 órától Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője Vadállatvédelem a 21. században címmel tart előadást. 13 órától Koska Hedvig, az Állatvédelem gyerekeknek főszerkesztője, Tóth Szabina vadállatmentő állatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának munkatársa és Takács-Gubicza Melinda óvodapedagógus Vadállatok gyerekszemmel címmel tart előadást. Ezt követően Tóth Szabina és Schütz Éva vadállatmentő állatorvosok a vadállatvédelemről beszélnek.

    15 órától Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa és Némedi Edina, az Állatmentő Sereg képviselője a vadászat és a vadállatvédelem kapcsolatát helyezi középpontba. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója az állatkertek vadvédelmi tevékenységét mutatja be 16 órától. A nap zárásaként, 17 órától Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője tart előadást Vadállatvédelem a nagyvállalatoknál címmel.

    A D pavilonban 13 órától világzenei koncertet hallhatnak az érdeklődők. Ezt követően 14 órától a világkiállítás díszkapuját, a hullajtott agancsokból készült Totemet megalkotó Szőke Gábor Miklós lesz a Nimród Café vendége, akivel Kókai Márton, a Nimród Vadászújság főmunkatársa beszélget. 15 óra 30 perctől Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatója, orvosa lesz a vadász talk show-ban Csőre Gábor beszélgetőpartnere, majd 17 órától a Fitos Dezső Társulat adja elő A Falu című művet.

    Az F pavilonban a nap során mind a négy hagyományos vadászati mód – solymászat, íjászat, agarászat, elöltöltő fegyverek – bemutatója várja az érdeklődőket.

    Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 19 órától A bereki ember című, Fekete István életéről szóló dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők. A Szabó Sipos Barnabás és Bodrogi Gyula főszereplésével készült film Fekete István életútján keresztül elsősorban életének történelmi fordulópontokkal tűzdelt sorsfordító pillanataira fókuszál. A filmet Bertha Lívia rendezte.

    Bőszénfán, a vadasparkban A Zselic nagyvadjai című kiállítás tekinthető meg, Révfülöpön, a mólónál pedig folytatódik a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny.

    A rendezvényről további információk a https://onewithnature2021.org oldalon olvashatók.

    (Forrás: MTI)