Semjén Zsolt magas nemzetközi vadászati kitüntetésben részesült

2021. szeptember 26.
Ossza meg ismerőseivel!

  A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) Semjén Zsoltnak a legmagasabb kitüntetését adományozta, melyet a szervezet ünnepelyes keretek között vasárnap adott át Magyarország miniszterelnök-helyettesének, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének Budapesten. A vadászat a történelem során még nem volt olyan kihívás előtt, mint a mi korunkban, amikor megkérdőjelezik a vadászat legitimitását, jogosságát, helyességét; a vadászat azonban az ember és a természet felől nézve is legitim – jelentette ki Semjén Zsolt.

  A miniszterelnök-helyettes a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) 67. közgyűlésének megnyitóján a Hungexpón a vadászat legitimitását többi között azzal indokolta, hogy “az ember antropológiájának meghatározó része” az ősidőktől származó vadászszenvedélye, mint mondta, ennek mai megvalósulása a vadászati kultúra.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) 67. közgyűlésének megnyitó ünnepségén (fotó: MTI/Varga György)

  Semjén Zsolt szerint mindezek miatt “nem nekünk kell magyarázkodnunk a tekintetben, hogy miért vadászunk, az szorul magyarázatra, hogy miért tagadja meg valaki az őseinek az örökségét, és miért tekint előítéletesen a vadászokra és a vadászatra”.

  Kiemelte, sem agrárium, sem erdőgazdálkodás, sem valódi természetvédelem nem létezik fenntartható vadászat nélkül, amelyre egyúttal a mennyiségi és minőségi vadgazdálkodáshoz is szükség van.

  Semjén Zsolt véleménye szerint ha ezeket az érveket a társadalomnak elmondják, akkor lesznek ugyan viták, de most van az a pillanat, amikor “defenzívából, offenzívába kell átmenni, mert ha ezt most nem tesszük meg, a gyerekeink és az unokáink már nem fognak vadászni”. Ez pedig  – mint fogalmazott – “az emberiség egyik nagy értékének és nagy hagyományának a pusztulását jelentené”.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) 67. közgyűlésének megnyitó ünnepségén (fotó: MTI/Varga György)

  A miniszterelnök-helyettes arról is beszámolt, hogy Magyarországon a vadászat védelmét piramisformában alakították ki. A következő hetekben tartó világkiállítás a piramis csúcsa, a következő szinten az ország három részében kialakított nagy múzeumi kiállítások állnak.

  Közölte: Keszthelyen a látogatók Windich-Grätz herceg és Hidvégi Béla vadász gyűjteményét tekinthetik meg. Vásárosnaményban magángyűjteményekkel, az ország középső részén, Hatvanban az Országos Vadászati Múzeumban a Kárpát-medence vadászati értékeivel találkozhatnak az érdeklődők. A piramis következő szintjén pedig az országban működő 1500 vadásztársaság által szervezett helyi rendezvények állnak. Ezek azt szolgálják, hogy közel vigyék az emberekhez a vadászat értékeit.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, miután átvette a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) érdemérmének arany fokozatát George Amantól, a CIC elnökétől (fotó: MTI/Varga György)

  A rendezvényen Semjén Zsolt a CIC elnökétől, George Amantól vehette át a CIC érdemérmének arany fokozatát, amelyet a vad védelemért végzett kimagasló munkát végző embereknek adományoz a szervezet

  (Forrás: MTI)