Átfogó megállapodást kötött a kormány a baptista egyházzal

2021. szeptember 20.
Ossza meg ismerőseivel!

  A Magyarország Kormánya és a Magyarországi Baptista Egyház által kötött megállapodást a kabinet részéről Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, illetve a Magyarországi Baptista Egyház részéről annak elnöke, Papp János írta alá hétfőn Budapesten.

  Az eseményen Semjén Zsolt felidézte, hogy a kabinet a baptistákkal először 1998-ban kötött megállapodást, amely működött, „kiállta az idők próbáját”. A szerződés megújítását egyszerűen a jogi környezet változása tette szükségessé – fűzte hozzá. Közölte, hogy a kormány átfogó szerződéssorozatot köt a történelmi egyházakkal, így érkeztek most el a baptista egyházhoz is, amely egy történelmi protestáns egyház. Ezek a dokumentumok mind korábbi szerződések megújításai, aláírásuk azért szükséges, mert átalakult az állami intézményrendszer – mondta.

  A miniszterelnök-helyettes megköszönte a baptistáknak, hogy közfeladatokat vállalnak át az élet szinte minden területén, így például börtönpasztorációt is végeznek. A szerződés biztosítja a Magyarországi Baptista Egyház szabadságát és közfeladat-ellátásának finanszírozását – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes és Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke átfogó megállapodást ír alá a Karmelita kolostorban (fotó: MTI/Illyés Tibor)

  Semjén Zsolt három tevékenységét emelte ki a Magyarországi Baptista Egyháznak. Egyrészt mindig nagy hangsúlyt fektet a családokra, ami egybecseng a kormány politikájával. Másrészt, egyre nagyobb szerepet vállal a roma lakosság felzárkóztatásában. Végül, az összmagyarság szolgálatában is végez feladatokat, amit az állam elismer. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: soha nem felejtik el, hogy a baptisták közbenjárására kapta vissza Magyarország a Szent Koronát.

  Papp János azt mondta, hogy háromszáz gyülekezetük, több száz lelkipásztoruk, a szociális és közoktatási intézményeikben dolgozó és segítségben, ellátásban részesülő sok tízezer ember megbecsüléssel tekint a hétfői eseményre.

  Szavai szerint az 1998-as megállapodás felett eljárt az idő, mivel változtak a törvények, valamint jelentősen bővült egyházuk társadalmi szolgálata. Úgy vélekedett, hogy az új szerződés körültekintően, a fontos kérdésekben részletesen, hosszú időre megnyugtatóan szabályozza tevékenységüket.

  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes és Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke kezet fog, miután átfogó megállapodást írtak alá (fotó: MTI/Illyés Tibor)

  Az egyházelnök kijelentette, hogy 500 éve, amikor a reformáció időszakában elődjeik, az anabaptisták mozgalma elindult a Kárpát-medencében is, elképzelhetetlen lett volna egy ilyen együttműködés. De nem valósulhatott volna meg hasonló párbeszéd 175 esztendeje sem, amikor baptista elődjeik újraindították az üldöztetések nyomán kihalt baptista szolgálatot – tette hozzá.

  Kiemelte: azért fontos nekik az átfogó megállapodás, mert a társadalom érdekében végzett szociális, közoktatási, egészségügyi tevékenységük során tervezhető, átlátható, minden érintett megelégedésére szolgáló működést akarnak biztosítani.

  Papp János úgy fogalmazott, hogy hálásak a mostani különleges pillanatért, de az a feladatuk, hogy a jövőbe is tekintsenek, látják ugyanis a nemzet előtt álló feladatokat, egyre nagyobb kihívásokat.

  Elijah M. Brown, a Baptista Világszövetség főtitkára arról beszélt, hogy nagyra értékelik ezt a különleges alkalmat. A baptizmus a világ szinte összes országában megtalálható – közölte.

  Fontosnak nevezte a vallásszabadságot, jelezve: minden olyan államban, ahol szabadon dolgozhatnak, iskolákat és kórházakat működtetnek. A leginkább demokratikus társadalmak ott alakulhatnak ki, ahol érvényesül a vallásszabadság – vélekedett Elijah M. Brown.

  (Forrás: MTI)