Áder János és Semjén Zsolt részvételével megnyílt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

2021. szeptember 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az eucharisztia a forrás, amelyből a keresztények élete és küldetése táplálkozik – mondta Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsek vasárnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) nyitó szentmiséjén. Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök mellett számos kereszténydemokrata politikus, így például Latorcai János, Harrach Péter és Rétvári Bence is részt vett a szertartáson.

    A bíboros a szertartás elején mondott köszöntőjében úgy fogalmazott: adja Isten, hogy a kongresszus hetében „különösen is átérezzük, hogy Krisztus velünk van az Eucharisztiában, nem hagyja magára az egyházat, a népeket, az emberiséget”.

    Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőt mond az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitó ünnepi szentmisén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    Erdő Péter külön köszöntötte Angelo Bagnasco bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökét, a megnyitó mise főcelebránsát és azt a mintegy ezerkétszáz gyereket, aki a szentmisén volt elsőáldozó.

    Üdvözöltet Hilarion volokolamszki metropolitát, a Moszkvai Patriarchátus külügyi hivatalának vezetőjét (képünkön Semjén Zsolttal). Úgy fogalmazott: „Adja Isten, hogy a keleti és nyugati keresztények együtt imádkozzanak és dolgozzanak, hogy hiteles legyen tanúságtételünk az egész világ előtt.”

    Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke homíliájában kiemelte: az egyházban, tagjainak minden gyengesége és bűne ellenére, ott ragyog Krisztus világossága.

    A bíboros a Hősök terét megtöltő hívekhez szólva hangsúlyozta: „e meghatóan hatalmas gyülekezet hangja alázattal és boldogan igyekszik megszólítani Európa népeinek szívét”, és azon túl is, mindenkiét. Hozzátette: a hívők hangját felerősíti a Szentlélek, aki így szól a modern emberhez: „nem vagy egyedül egy ellenséges világmindenség közepén, (…) nem vagy egyedül a szabadság és örökkévalóság iránti szomjúságoddal. Bárhol is tartózkodsz, (…) Isten szeretettel tekint rád”.

    Angelo Bagnasco azt is mondta: az eucharisztia átlép minden magányon, minden távolságon, minden közönyön.

    Az elsőáldozó gyerekekhez szólva úgy fogalmazott: „ti vagytok az egyház tavasza”, akiknek most Isten „betér” a szívébe. Isten „veletek marad, olyan barátotok lesz, aki soha nem árul el benneteket”.

    A szentmise egyben a katolikus iskolák tanévnyitója is volt. A bíboros a diákoknak azt mondta: olyan iskolai közegben tanulnak, amely az egész embert formálja.

    Isten nem ellensége a szabadságnak, a hit pedig nem tiltások sorozata, hanem „igen” az örömre, még akkor is, ha elkötelezettséget kíván – tette hozzá a bíboros. A hit nem ellensége az észnek, hanem kutatja a dolgok értelmet. Az észnek is szüksége van a hitre ahhoz, hogy önmaga lehessen – vélekedett Angelo Bagnasco.

    A szentmisén 100 püspök és több mint háromszáz pap koncelebrált. A résztvevők teljesen megtöltötték a Hősök terét, az Andrássy úton pedig a Bajza utcáig álltak. A tömegben egyebek mellett nagyméretű feszületet, nemzeti lobogót, székely zászlót, illetve a Vatikán lobogóját tartották.

    A megnyitón részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

    Részt vett a szertartáson Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Schmitt Pál korábbi államfő, Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezető-helyettese, Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő, Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője, Tarlós István korábbi főpolgármester, valamint Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

    A szentmise előtti megnyitó ünnepségen bemutatták a Magyarország, Mária országa című néptáncelőadást, amelyet Káel Csaba rendezett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adott elő.

    A jövő vasárnapig tartó katolikus világesemény záró szentmiséjét, az úgynevezett statio orbist jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

    A kongresszuson hétfőtől péntekig a Hungexpón egész nap katekéziseket (keresztény tanítás), előadásokat tartanak a világ öt kontinenséről érkező előadók.

    Délutánonként a Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén felállított missziós színpadon koncertek, tanúságtételek, evangelizációs darabok várják az érdeklődőket.

    A Szent István-bazilika előtti téren szintén lesznek koncertek, néptánc-előadások, és ott mutatkoznak be a katolikus kiadók, illetve az egyházmegyék és a szerzetes közösségek.

    Az első eucharisztikus kongresszust 1881-ben tartották az észak-franciaországi Lille-ben. Az elmúlt másfél évszázadban a mozgalom világméretű rendezvénnyé nőtt, kezdetben évente, majd kétévente, az utóbbi évtizedekben négyévenként más-más kontinensen tartják meg.

    Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel.

    Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén – a katolikus egyház tanítása szerint – Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.

    (Forrás: kdnp.hu, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)