A nyugati és a keleti kereszténység sohasem állt szemben egymással Magyarországon

2021. szeptember 10.
Ossza meg ismerőseivel!

  Sohasem állt szemben egymással a keleti és a nyugati kereszténység Magyarországon, hanem egymást mindig megbecsülte és elismerte – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával a karmelita kolostorban tartott találkozóján az M1 aktuális csatorna felvétele szerint.

  A miniszterelnök-helyettes felidézte, 2000-ben a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus szentnek ismerte el Szent István királyt, az 1054-es nagy egyházszakadás óta az államalapító uralkodó az első közös szentje keletnek és nyugatnak.

  „Ezt az ajándékot Magyarország soha nem felejti el a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak, őszentsége I. Bartolomaiosz pátriárkának, és soha nem fogjuk elfelejteni azt a gazdagságot, azt a hitet, amit Konstantinápolyból kaptunk a honfoglalás után” – fogalmazott a Semjén Zsolt.

  I. Bartolomaiosz a találkozón azt mondta, nagyon szoros kapcsolat fűzi össze a magyar államot és az egyetemes patriarchátust: „egyesít bennünket Szent István király”. Emlékeztetett, hogy körülbelül 20 évvel ezelőtt saját kezűleg hozta el Magyarországra azt a hivatalos dokumentumot, amely a keleti szentek sorába iktatta I. István királyt.

  Elmondta azt is, örömére szolgál, hogy a következő napokban újra láthatja Ferenc pápát, akivel nagyon szoros és baráti a kapcsolata.

  (Forrás: kdnp.hu, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)