A Máltai Szeretetszolgálat a magyar állam által elismert szolgálatot végez

2021. szeptember 09.
Ossza meg ismerőseivel!

  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarországon megkerülhetetlen, a magyar állam által elismert szolgálatot végez – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten.

  A politikus, a KDNP elnöke a szeretetszolgálat Bem rakparti központjában beszélt erről, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK) a Szentföldről és a Közel-Keletről érkezett egyházi vezetőket láttak vendégül.

  Semjén Zsolt a szeretetszolgálat tevékenységei közül kiemelte az üldözött keleti keresztények támogatását.

  Hangsúlyozta, a segítséget kell odavinni, hogy a keleti kereszténység ne tűnjön el a Szentföldről, Keletről és meg tudjon maradni a szülőföldjén. Azokat, akiknek onnan el kellett menekülniük, úgy kell segíteni, hogy itt teljes életet tudjanak élni és integrálódni tudjanak a magyar társadalomba – fűzte hozzá.

  Semjén Zsolt a szeretetszolgálat második fő területének az üldözött magyarok támogatását nevezte, példaként említve a romániai forradalom idején megsegített erdélyi magyarokat, illetve a Venezuelából evakuált ottani magyarokat. Azt mondta, hogy a keleti kereszténység tönkretételében nagyhatalmak felelőtlen politikája a bűnös, a venezuelai helyzetben pedig egy őrült kommunista rendszer.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a szeretetszolgálat és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartóságának közös szervezésű, Testvéri találkozás a közel-keleti kereszténységért és a szentföldi béke előmozdításáért című rendezvényén. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó eseményen a Szentföldről és a Közel-Keletről érkezett egyházi vezetőket láttak vendégül. Fotó: MTI/Soós Lajos

  A kereszténydemokrata politikus felidézte: a venezuelai magyarok azután telepedtek le a dél-amerikai országban, hogy a Szovjetunió 1956-ban leverte a magyar forradalmat. “Elmentek egy bőrönddel, ott felépítettek egy egzisztenciát, családot, céget, (ezt) egy őrült kommunista rendszer tönkretette és most egy bőrönddel újra hazajöttek” – mondta Semjén Zsolt.

  Hozzátette: a szeretetszolgálat nagyon sok venezuelai magyart fogadott be és integrált a magyar társadalomba.

  Kitért arra is, a katolikus szervezet a magyarországi hajléktalanoknak, drog- és alkoholproblémákkal küzdő, szétesett családból érkező embereknek nemcsak hajlékot és ételt ad, hanem szeretetet is; “embernek tekinti őket”.

  A miniszterelnök-helyettes jelezte, a magyar állam ugyanúgy finanszírozza ezeket az intézményeket, mint az államiakat, majd azt közölte, hogy ma Magyarországon a teljes szociális ellátás fele immár egyházi.

  A szeretetszolgálat alapító elnökét méltatva Semjén Zsolt a többi között arról beszélt, hogy Kozma Imre élettörténetének világtörténelmi távlata van. “Az istentelen bolsevizmust az Imre atyák döntötték meg” – fogalmazott, hozzátéve, ebből az következik, hogy “az imádság mindenható, és Isten a történelem ura, és ez ami reményünk”.

  Kozma Imre tanúságtételében saját – a kommunizmus alatt viszontagságos – papi pályáját is felidézve ismertette a szeretetszolgálat létrehozásának és működésének történetét.

  Kijelentette, közösségük alkalmas volt a “máltai üzenet” képviseletére, azaz a hit védelmére és a rászorulók segítésére. A többi közt felelevenítette, hogy karitatív tevékenységet végeztek egyebek mellett a szökőár sújtotta Srí Lankán és a Közel-Keleten is, majd méltatta a magyar kormány Hungary Helps programját.

  “Nincs keresztény közösség karitatív tevékenység nélkül” – hangoztatta.

  A rendezvény részeként a központtal szomszédos Szent Ferenc sebei templomban tartottak imaalkalmat a keleti egyházi vezetőkért, ezen felolvasták Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjét.

  A templomban Bechara Butrosz al-Rahi, a maronita egyház vezetője, Louis Raphael Sako pátriárka, a káld katolikus egyház vezetője, Jusszef Abszi görögkatolikus melkita pátriárka, William Shomali ammáni püspök, végül Michael August Blume pápai nuncius mondott imát és áldást.

  (Forrás: MTI, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)