A nemzeti lét és az egyházakhoz való tartozás erősíti egymást

2021. június 03.
Ossza meg ismerőseivel!

  A kereszténység mindig is tudatában volt a Szentírás hagyományai alapján, hogy a nemzeti lét és az egyházakhoz való tartozás nemhogy nem szemben áll egymással, hanem egymásra irányul és egymást erősíti – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten, állami kitüntetések átadásán.

  A kereszténydemokrata pártelnök úgy fogalmazott: a magyar társadalomnak és nemzetnek egy olyan kitüntetett szegmenséről van szó, amely különös tekintettel és közvetlenül szolgálja a magyar megmaradást, a nemzeti értékek gazdagodását, úgy hogy az nyitott az örökkévalóságra, az örök értékekre.

  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének, a Sapientia Alapítvány elnökének. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

  Semjén Zsolt szerint adódik az egyház és a nemzet kérdéskörének összekapcsolása. „Hiszen Isten az égi haza mellett földi hazát is adott nekünk”, és ezért minden embernek kötelessége földi hazája sorskérdéseivel foglalkozni. Aki ezeket a sorskérdéseket megtagadja, az valamiként az égi hazának való hűségességét is kérdésessé teszi. Hiszen a gondviselő akaratából vagyunk itt, vagyunk egy nemzetnek, egy nemzetiségnek képviselői, szolgálói – közölte.

  Azt mondta: a kereszténység alapján két elutasított szélsőség van a nemzeti léttel kapcsolatban. Az egyik a nemzeti létnek, nemzetiségi létnek megtagadása, semmibe vétele. Ez az ideológia a történelemben internacionalizmusként ismert. Ez a „nemzetek közötti lét” egyfajta hiánylét – mondta.

  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Cserháti Ferencnek, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspöknek, a Magyar Diaszpóra Tanács Egyházi és Cserkész Szervezetek Regionális ülése társelnökének. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

  A másik szélsőség, amit talán sovinizmusnak lehet nevezni, amikor egy nemzet kétségbe vonja más nemzetek, nemzetiségek létezéshez való jogát. A bibliai hagyomány mindig is vallotta, hogy minden nemzet érték, egyszeri és megismételhetetlen értékgazdagság” – szögezte le.

  Semjén Zsolt közölte: a kitüntetések tekintetében felvetődik a kérdés, hogy egy nemzet közösségének egészét tekintve mi értelme a kitüntetéseknek. Megjegyezte, hogy a történelemben a rendkívüli érdemeket, nagy teljesítményeket mindig jutalmazta a közösség.

  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Huszár Pálnak, a Magyarországi Református Egyház Zsinata volt világi elnökének, a Dunántúli Református Egyházkerület volt főgondnokának. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

  Semjén Zsolt úgy fogalmazott: azt gondolja, hogy a kitüntetés egyfajta megerősítés az egyes embernek, aki kapja. Hiszen van egy visszajelzés, az állam, a közösség részéről, hogy a munkáját a közösség elismeri, tiszteletre méltónak tartja – tette hozzá.

  A miniszterelnök-helyettes hozzátette: a kitüntetések fontosak az állam részéről is, hiszen az államnak természetes kötelessége, hogy a rendkívüli érdemeket, a nagyszerű tetteket, teljesítményeket elismerje. Még fontosabbak a kitüntetések az egész nemzetnek, az egész közösségnek, az egész országnak, mert olyan életpéldákat állítanak az egész magyar társadalom elé a hitélet, a nemzetpolitika, a tudomány, a művészetek, a kultúra, a sport és az élet minden területén, amelyek példaértékűek és megtartó erőt jelentenek a nemzet számára – jelentette ki Semjén Zsolt.

  „Az a nagyszerű teljesítmény, amit önök nyújtottak, amit önök letettek a magyar nemzet asztalára, annak nemzetmegtartó jelentősége van, mert minden magyar büszke lehet azokra az érdemekre, azokra a művekre, azokra az életpéldákra, amit önök a magyar nemzetnek adtak” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, megköszönve a magyar állam nevében valamennyi kitüntetett munkáját, szolgálatát.

  A rendezvényen a miniszterelnök-helyettes március 15. alkalmából Áder János köztársasági által adományozott elismeréseket adott át 32 személyiségnek. Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést, a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést, a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át.

  A rendezvényen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Németh Emma miniszteri biztos.

  A március 15-ei átadóünnepség a koronavírus-járvány miatt maradt el. A csütörtöki ünnepségen Semjén Zsolt – tekintettel a koronavírus-helyzetre – kesztyűben fogott kezet az elismerésben részesültekkel.

  A kitüntetésben részesültek teljes listája itt érhető el.

  (Forrás: MTI)