Magas lengyel állami kitüntetést kapott Semjén Zsolt

2021. május 25.
Ossza meg ismerőseivel!

  A Lengyel Köztársaság parancsnoki keresztjével tüntették ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettest a budapesti lengyel nagykövetségen kedden.

  Az elismerést, amelyben Andrzej Duda lengyel elnök részesítette Semjén Zsoltot, Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet adta át.

  Az eseményen a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy alapvetően Szent II. János Pál inspirációjára ment teológiára, a lengyel pápa életszentsége és világpolitikai szerepvállalása hatott rá.

  Úgy vélekedett: spirituálisan és szellemileg Szent II. János Pálnak köszönhető, hogy véget ért a szovjet megszállás, hogy “megszabadultunk a bolsevizmustól”, hogy “megmaradtunk kereszténynek” Közép-Európában.

  Kitért rá, hogy gyerekkorában meghatározó volt számára Henryk Sienkiewicz irodalmi Nobel-díjas lengyel író munkássága.

  Felfigyelt a magyar és a lengyel történelem hasonlóságára – mondta.

  Semjén Zsolt kijelentette, hogy a lengyelek jobban szenvedtek a szocializmustól.

  Alapvetően nekik köszönhető, hogy felkelést lehetett szervezni a Szovjetunió ellen. Ők adták meg a reményt, hogy van esélye az antikommunista politikának – mondta, és utalt a KDNP újjászervezésére. Kiemelte a szolidaritás fontosságát is.

  A visegrádi együttműködés jó érdekérvényesítési lehetőség – vélekedett a miniszterelnök-helyettes. Hozzáfűzte: a magyarok és a lengyelek megszokták, hogy nem adják fel. Nehezebb támadásokat is túléltek már, mint amilyenek most Brüsszelből érkeznek – jegyezte meg.

  Semjén Zsolt arról is beszélt, hogy dédnagyszülei büszke lengyelek voltak, Krakkó környékéről. Úgy érzi, a kitüntetés nekik is szól – mondta.

  Jerzy Snopek kijelentette, hogy Semjén Zsolt az egyik legkiválóbb magyar politikus.

  A KDNP elnöke, aki több ciklus óta országgyűlési képviselő, köztudottan Lengyelország és a lengyelek nagy barátja – tette hozzá.

  A miniszterelnök-helyettes elkötelezetten működik együtt lengyel intézményekkel, köztük a lengyel nagykövetséggel is. Semjén Zsoltnak köszönhető, hogy több projektjük megvalósulhatott – mondta Jerzy Snopek.

  Semjén Zsolt a magyar-lengyel együttműködés fejlesztésében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar-lengyel kapcsolatok elmélyítésében kivívott elévülhetetlen érdemeiért kapta meg a Lengyel Köztársaság parancsnoki keresztjét.

  (Forrás: MTI)

  Fotók: Botár Gergely, MTI/Szigetváry Zsolt