Az egyházi iskolák az ember teljességét szolgálják

2021. május 27.
Ossza meg ismerőseivel!

  Az egyházi iskolák az emberi személyiség teljességét látják és szolgálják, a test, a szellem és a lélek összetettségében és egységében – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének átadásán.

  A mintegy 3,3 milliárd forintból felépült létesítmény avatása kapcsán a kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: “történelmi és szociológiai tény, hogy a magyar nemzet mindig elsöprő és meghatározó” bizalommal volt az egyházi iskolák iránt. Jelenleg is sokkal nagyobb rájuk az igény és több a jelentkező, mint az állami vagy alapítványi iskolák esetében.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (b-j) a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének avatása előtt tartott misén. Fotó: MTI/Varga György.

  Az egyházi iskolák mindig tudták, hogy az ember olyan lény, amely túltekint a világ dolgain, teremtettségéből kifolyólag vallásos lény. Ezekben az intézményekben nem kérdés, hogy az oktatás mellett neveljenek-e, hiszen esetükben evidencia, hogy az egész emberi személyt formálják, ezért is volt irántuk mindig nagyfokú bizalom.

  Semjén Zsolt az iskola névadójáról megemlékezve azt mondta: a magyar nemzet panteonjában sokszor együtt vannak olyanok, akik között vita volt, így Nagy Imre és Mindszenty József. De míg Nagy Imrét a vértanúsága mentette fel az 1956 előtti tevékenységéért, addig Mindszentynek soha nem kellett megtagadnia a múltját, hiszen mindig a jó oldalon állt.

  A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új sportközpontja az avatás napján. Fotó: MTI/Varga György.

  Ez az “életszentség” jelentette az egész életét, ezért volt iránytű a magyar történelemben, mert ellentmondott a nyilas időkben a diktatúrának és a nácizmusnak, később pedig a vörös diktatúrának és a kommunizmusnak – fejtette ki a politikus.

  Úgy vélekedett, hogy téves és abszurd volt Mindszentyt azzal vádolni, hogy beleavatkozott a politikába, hiszen a náci német birodalmi megszállás, majd a szovjet megszállás idején Magyarországon alkotmányosságról szó sem lehetett. A hercegprímás azonban “az alkotmányosság talaján állt és állampolgári kötelességét teljesítette”, hiszen az akkor hatályos 1937-es alkotmány értelmében első közjogi méltóságként a magyar nemzet értékeit és alkotmányos önazonosságát képviselte és védte – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

  Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke beszédet mond a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének avatásán. Fotó: MTI/Varga György.

  Francoise Debeaupte, az intézményt fenntartó Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend rendfőnöke arról beszélt, hogy a sport olyan tevékenység, ami összeköti az értelmet, az érzelmet és a mozdulatot, edzi a testünket, miközben kultúrát és szolidaritást teremt.

  Felidézte, hogy 2019 augusztusában kezdődtek a kivitelezési munkálatok, amelyek révén olyan komplexum épült, ami hazai és nemzetközi versenyeknek is helyt ad, továbbá a Zalaegerszegi Vívó Egylet vívóinak – köztük a kerekesszékeseknek – végre megfelelő körülményeket biztosít.

  A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új sportközpontja az avatás napján. Fotó: MTI/Varga György.

  Csordás Róbert, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője emlékeztetett: egykori zalaegerszegi plébánosként Mindszenty Józsefnek 1929-ben sikerült letelepítenie a rendet a városban, ahol csaknem két évtizeden át tevékenykedtek a nővérek, akik az államosítás és a szétszóratás idején több mint 40 éven át csendben gyakorolták a hivatásukat. Az újraindulás 1993-ben történhetett meg, néhány évvel később az általános iskolához gimnázium és kollégium, majd kistelepülési tagiskolák is csatlakoztak.

  Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos a tervezőknek és az építőknek gratulált, mert “Zalaegerszeg egyik legszebb épületét építették fel”.

  Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere jelezte: 2017 végén biztosított a kormány közel 2,6 milliárd forintot a Mindszenty iskola sportközpontjának és vívótermének felépítésére, ennek háttérmunkáját – a rendezvényen is jelen lévő – Fülöp Attila akkor még helyettes államtitkárként segítette. A beruházáshoz 2019-ben további több mint 700 milliós pluszforrásra lett szükség, ennek biztosítását pedig a szintén a meghívottak között helyet foglaló Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára segítette.

  Az új sportközpontot Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke áldotta meg, jelen volt – mások mellett – Udvardy György veszprémi érsek és Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek is.

  (Forrás: MTI)