Balás Béla emeritus főpásztort köszöntötték

2021. április 19.
(Fotó: Kling Márk, SONLINE)
Ossza meg ismerőseivel!

  A pandémia miatt szűk körben, a miniszterelnök-helyettes jelenlétében köszöntötték csütörtökön délelőtt Balás Bélát, a Kaposvári Egyházmegye emeritus püspökét, aki március 25-én lett 80 éves.

  Orbán Viktor kormányfő üdvözletét és a kormány ajándékát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át a püspöki székházban.

  Varga László megyéspüspök, Beton atya utódja felidézte a 10 évvel ezelőtti, Taizében ünnepelt születésnapot, s hálát adott az együtt töltött évtizedekért, majd a püspöki székház munkatársai nevében egy Simon András-grafikát nyújtott át elődjének. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a két püspökhöz fűződő személyes kapcsolatát idézte fel. Köszöntőjében kiemelte: ahogy II. János Pál pápának oly nagy szerepe volt abban, hogy az ateizmus és a bolsevizmus a történelem szemétdombjára kerüljön, Balás püspökre abban várt tevékeny szerep, hogy az egyház félig föld alatt, félig föld felett túlélje az üldöztetést. A kommunizmus egyházellenességével szemben Beton atya jelentette a hűséget az anyaszentegyházhoz.

  Mint megjegyezte: nem azt mondta, ami csiklandozta a hallgatóságot, hanem Isten igéjét hirdette mindenkor. Egyházhoz, hazához, magyarsághoz való hűségét is kiemelte, hiszen az égi hazához csak az tud hűséges maradni, aki a földi hazából nem dezertál. Isten földi népét szolgálva lehet csak Isten egyetemes egyházát szolgálni. További jó erőt kívánt, majd felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét.

  A kormányfő egyebek mellett azt írta: „Hálásak vagyunk Neked, hogy az elmúlt évtizedek során a Regnum ifjú élharcosaként, majd a Kaposvári Egyházmegye vezetőjeként szenvedélyes, már-már prófétai hangvételű prédikációiddal és szépirodalmi igényű publikációiddal, szellemes adomáiddal és a hit mindennapokban megélt örömének példájával még olyanokat is sikerült a kereszténység felé fordítanod, akik korábban talán imádkozni sem tudtak.”

  Szita Károly, Kaposvár polgármestere arra utalt: ha Beton atya hírét vette volna e titokban rendezett köszöntésnek, minden bizonnyal elhárította volna a lehetőséget, ám szerinte az emeritus főpásztor kerek születésnapja nem a püspök magánügye, hanem a közösségeknek is az ügye. Arra emlékezett: amikor 1993-ban létrejött a Kaposvári Egyházmegye, s így székesegyházzá lett a belvárosi nagytemplom, Beton atya megjegyezte: még csak tégla, fal, s tető, de akár székesegyházzá is válhat. A városvezető arról is beszélt: Beton atya mindig biztos pont volt és a marad sokak életében, majd egy I-padot nyújtott át az ünnepeltnek. Petró László református lelkész Balog Zoltán zsinati elnök levelét tolmácsolta. A püspökké lett református lelkipásztor személyes hangú soraiból kitűnt: élete jelentős eseménye volt és marad a Minden politika, de a politika nem minden című, a KÉSZ helyi csoportja által Balás püspökkel és Orbán Viktorral rendezett kerekasztal-beszélgetés, melyet ő moderált.

  Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész egy közös focimeccsre utalt, ahol Balás Béla volt a Beton-hátvéd, majd mosolyogva megjegyezte: isteni jelként nem is baj, hogy csúszott egy évet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, legalább a nyugalmazott püspök 80. születésnapjának évében figyelhet a világ az eucharisztiára, Jézus Krisztus titokzatos testére.

  Ezt követően a Beton-kör tagjai köszöntötték püspök-tagjukat, s elhangzott: Csillag Gusztáv, a KÉSZ helyi elnöke átírta Balás Béla Hetven felé című írását Kilencven felé címmel, amit kiosztottak a résztvevők között.

  A meglepetésnek szánt püspökköszöntőn – amely olyan volt, mint egy nagy ölelés – Balázs Izolda énekművész a 21 éve a kaposvári Kossuth téren nagy sikerrel bemutatott, Árpád-házi Szent Margitról szóló legendából énekelt két számot Ujláb Gábor zongorakíséretére, de Assisi Szent Ferenc imája és egy Bertók László-vers is elhangzott, s bemutatták a Túl a politikán címmel a közelmúltban megjelent Balás Béla-kötetet is. A szolid születésnapi ünnepségre Világos Krisztián atyával érkező Balás Béla első mondata az volt Semjén Zsolt felé: Minden nap imádkozom a politikusokért. Ránk fér, ránk fér – érkezett a válasz a miniszterelnök-helyettestől.

  (Forrás: SONLINE)

  (Fotó: Kling Márk, SONLINE)