Püspökké szentelték Felföldi Lászlót, a Pécsi Egyházmegye új megyéspüspökét

2021. január 06.
Ossza meg ismerőseivel!

    „Barátság, kenyér, béke” – Vízkereszt napján szentelték püspökké és iktatták be főpásztori hivatalába Felföldi Lászlót, a Pécsi Egyházmegye új megyéspüspökét. A püspökszentelésen jelen volt Kövér László házelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás; a társszentelők Udvardy György érsek és Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök voltak. 

    A menetben volt Balogh Zoltán, a Magyar Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, valamint Kondor Péter, a Magyar Evangélikus Egyház püspöke is. (Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír)

    A szentelés megkezdésére kisütött a nap. A püspöki palota épületéből hosszú menetben vonult be az asszisztencia, a koncelebráló papok és püspökök a székesegyházba. A menetben volt a társegyházak két püspöke, Balogh Zoltán, a Magyar Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, valamint Kondor Péter, a Magyar Evangélikus Egyház püspöke is.

    A püspökszentelésen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke.

    A liturgia elején Erdő Péter bíboros köszöntötte az egybegyűlteket. Michael August Blume apostoli nuncius egészségügyi okokból nem tudott részt venni a szertartáson; köszöntőjét José Salas Castañeda, az Apostoli Nunciatúra elsőbeosztottja közvetítette, Kajtár Edvárd székesegyházi plébános tolmácsolásban.

    „Teremtő Lélek, jöjj közénk” (Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír)

    A püspökszentelésen jelen volt Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár; Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár; Bacskai József gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár; Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár; Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

    Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye 85. püspöke (Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír)

    A szertartást követően az új főpásztor a Magtár épületében találkozott a média képviselőivel. „Öröm és szomorúság van bennem. Öröm, mert beteljesedett, amire készültem, vártam; szomorúság, mert a hívek nem tudtak személyesen az ünnep tanúi lenni. Felföldi László megerősítette: nyitott a személyes találkozásokra. Kezdjük barátsággal!”

    Felföldi László 1961. február 4-én a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Geszteréden született. A piaristák kecskeméti gimnáziumában érettségizett 1979-ben, 1981-ben lett az Egri Főegyházmegye papnövendéke, filozófiai és teológiai tanulmányait 1986-ig Egerben végezte.

    1986. június 21-én szentelték pappá az Egri Főegyházmegye szolgálatára. Újfehértón és Egerben volt segédlelkész, majd a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye létrehozása után, 1990-től 1996-ig Nyíregyházán szolgált segédlelkészként, 1996-tól 1998-ig püspöki titkár, 1998-tól 2009-ig irodaigazgató-helyettes volt.

    2003-tól 2017-ig plébános a Debreceni Megtestesülés Plébánián, 2003 és 2015 között pasztorális helynök, 2007-től 2017-ig a debreceni esperesi kerület esperese. 2015-től a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke. 2017-től vezette az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézetet, emellett a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa volt. 2021 vízkereszt napjával a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke.

    (Forrás: Magyar Kurír)