Legyenek méltó példaképek, akik az örökkévalóság felé is példaképek

2020. november 10.
(Fotó: Botár Gergely)
Ossza meg ismerőseivel!

  Talán soha nem volt akkora szükség példaképekre, mint most, a mi korunkban – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfő kora este a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

  Semjén Zsolt a győri Püspökvárban boldog Apor Vilmos vértanú püspök halálának 75. és boldoggá avatásának 23. évfordulója alkalmából megújított és kibővített emlékkiállítás átadóján azt mondta, hogy a „celebeknek nevezett erkölcsi roncsok azok, akiket a tömegmédia a társadalom elé állít egyfajta példaképként”.

  „Fontos, hogy ezzel a világrontással szemben legyenek méltó példaképek, akik az örökkévalóság felé is példaképek”. Apor Vilmos püspök ilyen volt – tette hozzá.

  Kiemelte, hogy a vértanú püspök azt a keresztény szeretetet élte és mutatta meg, amely „mindig minden korban érvényes”.

  (Fotó: Botár Gergely)

  (Fotó: Botár Gergely)

  Apor Vilmos vértanúsága világosság volt a náci és bolsevik „sötétség” idején. Az a mécses volt, amely a történelem „talán legsötétebb időszakában is világított” – mondta.

  Kitért arra is, hogy nem véletlen, hogy az egyház a vértanúkat és a szenteket mindig is tisztelte és példaként állította őket a társadalom elé.

  Apor Vilmos a Harmadik Birodalommal állt szemben, majd a vértanúság pillanatában a Szovjetunióval. Ma már ”mindkettő a történelem szemétdombján” van, viszont Apor Vilmos a mennyben, oltárainkon tiszteljük” Így ma is példát jelent mindannyiunknak – mondta Semjén Zsolt.

  Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta, hogy Apor Vilmos halála, politikai helyzete hasonló volt a mai helyzethez.

  (Fotó: Botár Gergely)

  (Fotó: Botár Gergely)

  Kifejtette, hogy valamennyien át tudjuk élni, hogy mit jelentett az ő életében püspöki jelmondata, miszerint a kereszt erősíti a gyengét és szelídíti az erőset.

  Krisztus keresztje elsősorban ezt üzeni mindenkinek és szeretnénk a vértanú püspök példáján úgy élni, ahogy ő élte meg Krisztus követését, vagyis mindenkinek mindene akart lenni – mondta.

  Kiemelte, hogy a megújított kiállítást úgy rendezték be, hogy a szemlélő ne csak fizikailag járja végig a püspök életútját, hanem lelkileg is.

  (Fotó: Botár Gergely)

  (Fotó: Botár Gergely)

  Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója a tárlatról azt mondta, hogy az első része Apor Vilmos születésétől, családjának és neveltetésének bemutatásával kezdődik majd gyulai lelkipásztori tevékenységével lehet megismerkedni.

  Megemlékeznek a második világháború alatti tevékenységével, a zsidóság mentésével, majd a győri bombázásokról.

  Ezt követően a kiállítás eszközrendszere is változik, egyebek mellett a püspök utolsó három napját színházi eszközökkel jelenítik meg, de a tárlatot narráció, fény és hanghatások is kísérik a püspök vértanúságának helyszínén.

  (Fotó: Botár Gergely)

  (Fotó: Botár Gergely)

  A püspökvár pincéjében felújított és kibővített kiállítást a Bethlen Gábor Alapkezelő is támogatta.

  A tárlat a járványügyi szabályok miatt egyelőre nem látogatható.

  (Forrás: MTI)