A függetlenség szentje

2020. szeptember 22.
(Fotó: MTI/Soós Lajos)
Ossza meg ismerőseivel!

  Semjén Zsolt beszéde A függetlenség szentje – II. János Pál pápa bélyegeken és képeslapokon című könyvbemutatón.

  Budapest, Belvárosi templom, 2020. szeptember 22.

  Mi kellett ehhez a nagyszerű könyvhöz? Mély, Krisztusba vetett hit, magyar–lengyel barátság és egy elszánt ember kitartó munkája!

  Tisztelt Nagykövet Úr!

  Főtisztelendő Plébános Úr, Kedves Zoltán atya!

  Hölgyeim és Uraim!

  Szinte lehetetlen feladat Karol Wojtyláról, a szentté avatott II. János Pál pápáról újat mondani, hiszen egész élete, hosszú pápai szolgálata és megszámlálhatatlanul sok utazása mind a nyilvánosság előtt zajlott. Ismerhetjük munkásságát, világpolitikai szerepét, teológiai tanítását és szervező tevékenységét a világegyházban, mert élete nyitott könyv volt.

  Azt mondják, a II. vatikáni zsinattal az egyház ablakot nyitott a világra. Ez a nyitás jól érzékelhető, kézzel fogható valósággá II. János Pál pontifikátusa alatt vált, aki utazó pápaként bejárta az egész világot, hirdetve az Evangéliumot. Az apostoli látogatásokról rendszeresen beszámolt a világsajtó, már a Szentatya életében számos könyvben láthattunk nagyszerű felvételeket arról, hogyan fogadták a különböző földrészeken, mekkora tömegek vettek részt szentmiséin, hallgatták szentbeszédeit.

  A mai könyvbemutatón egy egészen különleges kiadványt vehetünk a kezünkbe Steindl Rezsőnek, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Vas megyei elnökének köszönhetően, aki hihetetlen kitartással és aprólékos munkával gyűjtötte össze a világ minden tájáról a pápáról készült képeslapokat, bélyegeket, az utazásaival kapcsolatos postai iratokat, bélyegzéseket. Ennek a hatalmas munkának eredménye A függetlenség szentje.

  Szép és tapintatos gesztus, hogy a kötet eleje és vége – mintegy keretbe foglalva – néhány oldalt szentel a pápa elődjének, I. János Pálnak és az utódnak, XVI. Benedeknek, ezzel is hangsúlyozva a kétezer éves folytonosságot Szent Péter trónján. Természetesen a kötet gerincét Szent II. János Pál pápa csaknem huszonnyolc éves pontifikátusának – bizonyos szempontok szerint összegyűjtött – dokumentumai adják. A szerkesztők a legkézenfekvőbb megoldást választották, évről évre haladva mutatja be a történéseket. Minden esztendőt egy egész oldalas fénykép vezet be, a tájékozódást a több mint háromszáz oldalon pedig azzal is könnyítik, hogy a jobboldali lapszéleken sormintaként jelentetik meg 1978-tól 2005-ig az éveket – megtoldva a boldoggá és a szentté avatás esztendeivel – kiemelve az éppen aktuális évszámot. Ez nemcsak praktikus, hanem tipográfiailag is esztétikus megoldás.

  Lehetetlenség felsorolni azt a sok eseményt, kiemelni néhány szívhez szóló vagy rendkívüli pillanatot, amelyek a könyv lapjairól elénk tárulnak. Gondolatébresztő a Hirosimában és Nagaszakiban tett látogatás, a jeruzsálemi Siratófalba rejtett pápai üzenet, a fatimai látnokok boldoggá avatása. Megható a Teréz anyával való találkozás képe, és a megbocsájtásról szóló keresztény tanítás megéléséről tanúskodik az 1981-es merénylet elkövetőjével, Ali Acával a börtöncellában készült felvétel.

  Mintegy három évtized egyház- világpolitikájának is tanúi lehetünk a kötetet böngészve. Láthatjuk a pápát Ronald Reagannal és a még feltűnően fiatal Bill Clintonnal, Fidel Castróval és Jaruzelskivel, a japán császárnővel és a spanyol király társaságában. II. János Pál pápa felszólalt az ENSZ közgyűlésén, az Európa Parlamentben, ellátogatott a római zsinagógába, az ökumené jegyében találkozott a keresztény felekezetek vezetőivel, közös imára hívta a világvallások képviselőit Assisibe, és szentévet hirdetve átvezette az egyházat a harmadik évezredbe.

  Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

  A II. János Pál pápa életét képeslapokon és bélyegeken bemutató kötet leghosszabb fejezete az 1991-es esztendőről szól, amikor Krisztus földi helytartója első alkalommal lépett hazánk földjére. Az alkalomra kiadott emléklapok, borítékok, bélyegek és bélyegképek dokumentálják az apostoli látogatás szinte minden eseményét. Egészen különlegesek a „szolgálati közleménynek” is beillő pecsétek némely borítékon: „Továbbítva: Esztergom-Budapest útvonalon pápai hajóval 1991. augusztus 16.” Vagy: „Továbbítva: Pécs-Budapest útvonalon pápai helikopterrel 1991. augusztus 17.” És ugyanez Debrecen és Szombathely viszonylatában is. Körpecsétek és bélyegzések is szerepelnek a kötetben, ezek hitelesítik az adott esemény – pápaválasztás, egy-egy utazás vagy látogatás, illetve a pápa halálának – pontos időpontját.

  A szerkesztők nem feledkeztek meg egyéb magyar vonatkozású eseményekről sem. Szerepel a kötetben egy-egy bélyegkép Apor Vilmos győri megyéspüspök, Romzsa Tódor mártírhalált halt görög katolikus püspök, Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa és IV. Károly magyar király boldoggá avatásának emlékére is.

  A kiadvány utolsó fejezetei II. János Pál halálával, majd boldoggá, illetve szentté avatásával foglalkoznak. Döbbenetes, hogy a pápa halálhíre annyira megrendítette az egész világot, hogy számtalan ország postája adott ki bélyegeket, sorozatokat, emléklapokat, kis- és nagyíveket rá emlékezve. Ugyanezt tették egyébként, amikor elérkezett Karol Wotyla pápává választásának huszadik, majd a 25. jubileuma. Steindl Rezső gyűjtő szenvedélye nyomán ezek is gazdagítják a kötetet. Mint ahogy az a kuriózumszámba menő blokk is, amit a pápa 1993-as baltikumi látogatása alkalmából adott ki az Észtországhoz tartozó Muhu-sziget.

  Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

  Huszonhét és fél év nagy idő, ennyi ideig látta el péteri szolgálatát a lengyel pápa. A kötetben pillanatfelvételeket látunk erről az időszakról, de összeáll belőlük egy nagyhatású ember életének hiteles története. Karol Wojtylát viszonylag fiatalon választották pápává, még hatvan éves sem volt. A kötet első felében egy fiatalos, gyakran mosolygó egyházfőt látunk, aztán az idő haladtával a képeken egy egyre idősödő, betegséget hordozó, fehér hajú főpap jelenik meg. Megható emberi vonások, maga az élet.

  Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

  A függetlenség szentje különleges könyv egy különleges emberről. A szerkesztése átlátható, a kivitelezése impozáns. A háromnyelvűség, hiszen angolul és lengyelül is olvashatók a szövegek, azt a célt szolgálják, hogy az egész világon sokfelé elérhető és érthető legyen ez a kiváló munka. Az egész világon, mert Szent II. János Pál az egész világé volt. Totus tuus – szólt a jelmondata, amihez mindig hű maradt. Mégpedig úgy, hogy mindannyiunké lett – egészen. Totus noster.

  (semjenzsolt.hu)

  (Fotó: MTI/Soós Lajos)