Végre előny legyen, ha valaki magyar

2020. május 25.
Ossza meg ismerőseivel!

  Semjén Zsolt napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott kedvezményes honosítási törvénynek köszönhetően a Kárpát-medencében 940 ezren tettek állampolgársági esküt, míg a diaszpórában 160 ezren kapták meg a magyar állampolgárságot, azaz 1,1 millióan váltak “nemzettársainkból honfitársainkká”.

  A kereszténydemokraták elnöke hozzátette, a kifejezett közigazgatási magyarellenességtől, illetve a 2004. decemberi “lelki Trianont” okozó népszavazástól jutottak el idáig. Megjegyezte, meg kellett küzdeniük néhány kevésbé baráti utódállam ezerféle támadásával, ellenséges titkosszolgálatok dezinformációs aknamunkájával, amiben néhány itteni újságíró is dicstelen szerepet játszott.

  Semjén Zsolt kitért arra is, hogy megtízszerezték a külhoni magyarok költségvetési támogatását. Paradigmatikus jelentőségűnek nevezte a határon túlra menő, hatalmas összegű gazdaságfejlesztési expanziót. “Száz évig hátrány volt, ha valaki magyar, legfőbb ideje, hogy végre előny legyen” – mondta, úgy összegezve: ez így együtt – az asszimiláció megállításának, sőt megfordításának az esélye – a Trianonra ma adható reális válasz.

  Az életben sok minden múlandó, a honosítás műve maga a történelem – fogalmazott a KDNP elnöke.

  Orbán Balázs válaszában a többi között arról beszélt, hogy az elmúlt tíz év minden riogatást, félelmet megcáfolt akár a kettős állampolgársággal, akár a külhoni választás lebonyolításával kapcsolatban. A magyar kormány minden magyart megvéd és ezt sikeresen meg is tette, legyen az egy közösség joga, vagy az új állampolgárok adatai – közölte.

  Semjén Zsolt felszólalásának szövege itt olvasható.

  (Forrás: MTI)