Megmaradni lengyelnek és megmaradni magyarnak

2019. november 07.
Ossza meg ismerőseivel!

  Filmvetítéssel egybekötött ünnepi fogadást rendeztek a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából, a lengyel nemzeti ünnep keretében a Pesti Vigadóban. Az ünnepségen Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet és Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is köszöntő beszédet mondott.

  Jerzy Snopek nagykövet a két nép ezeréves barátságát és kölcsönös szolidaritását méltatta, mely megnyilvánult például az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc lengyel légiójában (élen Bem Józseffel, Henryk Dembińskivel és Wysocki Józseffel), 1920-ban, a visztulai csodának is nevezett varsói csatában a bolsevikok ellen, a lengyel menekültek fogadásában 1939 őszén vagy éppen az 1956-os magyar forradalom idején.

  A nagykövet hangsúlyozta, hogy ma is szoros együttműködés jellemzi a két népet, melynek alapja a kölcsönös szimpátia és bizalom. Ez nemcsak a kétoldalú kapcsolatokban, hanem különböző politikai formációkban – mindenekelőtt a Visegrádi Csoportban – is megnyilvánul. Hasonló nézeteket vallunk a legfontosabb politikai és társadalmi problémákról, kihívásokról. Ugyanazok az értékek vezérelnek bennünket, amelyek döntőek országaink és nemzeteink sorsa, és fontosak Európa sorsa szempontjából – emelte ki.Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a két nép történelme nem párhuzamosan halad, hanem sorsközösségben forr össze. Felidézte, hogy Közép-Európa viharos történelmében szinte minden nép vívott háborút egymással. „A magyar és a lengyel az a két nemzet, az a két ország, amely soha nem vívott háborút egymással, és mindig, a legnehezebb pillanatokban is szolidárisak voltunk egymással” – emelte ki a kormányfő helyettese beszédében.

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a két nép történelme nem párhuzamosan halad, hanem sorsközösségben forr össze. Felidézte, hogy Közép-Európa viharos történelmében szinte minden nép vívott háborút egymással. „A magyar és a lengyel az a két nemzet, az a két ország, amely soha nem vívott háborút egymással, és mindig, a legnehezebb pillanatokban is szolidárisak voltunk egymással” – emelte ki a kormányfő helyettese beszédében.

  A nálunk nagyobb és szerencsésebb népeknél a nemzethalál gondolata fel sem merült, nekünk, lengyeleknek és magyaroknak az ezer év alatt gyakran a puszta létünkért, megmaradásunkért kellett küzdeni – magyarázta. Ez a történelmi barátság teljesedik most ki egy közép-európai együttműködésben, a V4-ek szövetségben – hangsúlyozta.

  Nemcsak arról van szó, hogy ez a közel 70 millió ember – lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok – közösen képviselni tudja az érdekeit az EU-ban, hanem a saját értékeivel gazdagítja az európai együttműködést, mert mi büszkék vagyunk a kereszténységünkre, büszkék vagyunk a nemzeteinkre – jegyezte meg. „Isten áldja meg Lengyelországot, Isten áldja meg Magyarországot, Isten áldja meg a lengyel-magyar barátságot” – zárta beszédét Semjén Zsolt.

  Az ünnepi beszédek előtt, a lengyel nemzeti ünnep alkalmából levetítésre került egy Lengyelország 1918 és 1939 közötti hősies helytállását, a három részre szakított ország újraegyesítését bemutató történelmi animációs film The Unconquered: Trying Times (Nem hódolunk meg: Nehéz idők) címmel.

  A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet támogatásával készített film itt megtekinthető:

  (Forrás: kdnp.hu)