Magyarország fontosnak tartja a közel-keleti keresztény közösségek megmaradását

2019. november 14.
Ossza meg ismerőseivel!

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta a magyarországi látogatáson tartózkodó Francesco Pattont, a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosát szerdán, a Miniszterelnökség Karmelita épületében.

  Semjén Zsolt mellett, a megbeszélésen részt vett Dobszay Márton Benedek ferences tartományfőnök és Várnai Jakab, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora, valamint Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

  A kusztos a találkozó során ismertette a kereszténység jelenlegi helyzetét a Közel-Keleten. Bemutatta a szentföldi szent helyeket gondozó ferencesek keresztény közösségeket megtartó, lelkigondozásukat végző szolgálatát.  Francesco Patton emlékeztetett, a Szentföldi Ferences Kusztódia története a XIII. századra nyúlik vissza.

  A szervezet feladata a római katolikus egyház nevében gondozni és őrizni Jézus megtestesülésének legfőbb helyeit. A Szentföldi Ferences Kusztódia évszázadok során társadalmi, oktatási és kulturális tevékenységek hálózatát fejlesztette ki a helyi közösségek hitének és életének megőrzése és újjáélesztése céljából.

  A megbeszélésen Semjén Zsolt kiemelte, hogy hazánk segíti Kusztódia által támogatásra javasolt szentföldi keresztény intézményeket, egy iskolai és plébániai komplexum kialakítását a galileai Kánában, illetve egy, a Szentföld keresztény vonatkozásait bemutató kiállítás létrehozását.

  A miniszterelnök-helyettes a megbeszélésen hangsúlyozta, Magyarország fontosnak tartja a közel-keleti keresztény közösségek megmaradását. Magyarország Kormánya a 2016-ban indult Hungary Helps Programon keresztül az elmúlt években jelentős mértékben támogatta a veszélyeztetett keresztény közösségeket.

  (Forrás: MTI)