Moszkvában tárgyalt Semjén Zsolt

2019. június 20.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke csütörtökön megbeszélést folytatott Moszkvában Ilarion metropolitával, a moszkvai patriarchátus Külső Egyházügyi Kapcsolatok Hivatalának irányítójával. A találkozót követően a magyar delegáció tárgyalt Nyikolaj Fjodorovval, az orosz felsőház első elnökhelyettesével, valamint udvariassági találkozón vett részt a szentpétervári törvényhozásnak otthont adó Mariinszkij Palotában.

    A felek áttekintették az orosz ortodox egyház magyarországi helyzetét, megvitatták az orosz ortodox egyházhoz tartozó magyarországi templomok építésének, felújításának ügyét, és a Magyarország és a moszkvai patriarchátus közötti kapcsolatokat.

    moszkva02

    A megbeszélésen elhangzott, hogy a Patriarchátus is nagyra értékeli Magyarország üldözött keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítéseit. A metropolita elfogadta a miniszterelnök-helyettes meghívását a 2019 novemberében Budapesten megrendezésre kerülő, keresztényüldözésről szóló  II. nemzetközi konferenciára.

    moszkva03

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, kereszténydemokrata pártelnök és Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője a patriarkátusi találkozót követően, csütörtökön megbeszélést folytatott Nyikolaj Fjodorovval, az orosz felsőház első elnökhelyettesével, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására 2019. szeptember 9-én Magyarországra látogat. A találkozón áttekintették az orosz-magyar parlamenti, gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

    Ezt követően a magyar delegáció a szentpétervári törvényhozásnak otthont adó Mariinszkij Palotában udvariassági találkozón vett részt Szergej Szolovjov első alelnökkel és Alekszandr Kusakkal, az Egységes Oroszország párt frakcióvezető-helyettesével.

    (Forrás: Miniszterelnökség)