Október 16. a Magyar-Székely Összetartozás Napja

2018. december 13.
Ossza meg ismerőseivel!

  Üdvözöljük a Magyar Országgyűlés mai döntését, mely szerint október 16-át a magyar-székely összetartozás napjává nyilvánította. Az agyagfalvi nemzetgyűlés kezdetének dátumát választották az összetartozás napjává, egy olyan emlékezetes történelmi pillanatot, amely a magyar nemzet egységét, a megkérdőjelezhetetlen nemzeti összetartozást igazolja.

  Az 1848. október 16–18-án Agyagfalván megtartott székely nagygyűlésen mondta ki a mintegy 60 000 egybegyűlt, hogy kiállnak a magyar kormány mellett. Az agyagfalvi gyűlés jelentette tehát a székely népfelkelés kezdetét, a székelység csatlakozását az 1848–49-es szabadságharchoz.

  170 évvel később a Magyar Országgyűlés tagjai mondják ki, hogy összetartozunk, az országhatárok ugyan elválasztanak, de nemzeti ügyeink közösek. Mindannyian ugyanazt akarjuk: jobban élni szülőföldünkön. Nekünk a szülőföld Székelyföld, itt vagyunk otthon és itt építünk jövőt. Elégtétellel tölt el, hogy ezirányú törekvéseinket egy erős magyar állam támogatja, szóval és cselekedettel is mellettünk áll, megerősítve bennünket mindennapi küzdelmeinkben.

  Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke

  Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere

  (semjenzsolt.hu)