Magyarország Kormánya az erdélyi magyarság mögött áll!

2018. március 15.
Ossza meg ismerőseivel!

  A romániai prefektúrák erdélyi magyar önkormányzati vezetőket büntettek a Március 15-i nemzeti ünnepünkön kihelyezett magyar szimbólumok miatt Kovásza és Hargita megyékben. Mindez súlyos támadás a román és a magyar közösség kölcsönös tisztelete ellen.

  Elfogadhatatlan és botrányos, hogy különösen nemzeti ünnepünkön büntetik  nemzeti szimbólumaink használatát. Magyarországon természetes, hogy nemzeti kisebbségeink – így a magyarországi románság – teljes szabadságban használhatják nemzeti és kisebbségi szimbólumaikat. Ugyanez alapvető elvárásnak kell lennie Románia tekintetében is.

  A magyar kormány nemzetpolitikai minisztereként teljes szolidaritásomat fejezem ki az erdélyi magyarság és a megtámadott magyar vezetők iránt. Magyarország Kormánya mögöttük áll!

  Semjén Zsolt

  nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes

  +

  Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármesterére is öt-ötezer lejes (330 ezer forintos) pénzbírságot szabott ki szerdán a prefektusi hivatal a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére kitűzött magyar jelképek miatt.

  Mind a Székelyudvarhely esetében intézkedő Hargita megyei, mind pedig a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön bírságoló Kovászna megyei prefektus azt kifogásolta, hogy a városháza nem tett román zászlót is minden magyar lobogó mellé.

  A székelyföldi megyék prefektusai a román zászlótörvényre hivatkoznak, amely előírja, hogy más államok lobogóit csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.

  (MTI – semjenzsolt.hu)