Törvény az egyházi intézmények diszkriminálása ellen

2010. október 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    A katolikus egyház képviselői megállapodtak az állammal abban, hogy október 31-ig a legfontosabb kérdésekben konkrét, szövegszerű eredményre jutnak – erről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt az ülés után. Juliusz Janusz apostoli nuncius is örömének adott hangot, hogy újrakezdte munkáját a vatikáni-magyar vegyes bizottság.

    A magyar kormány törvényben kívánja biztosítani, hogy a jövőben ne lehessen diszkriminálni, így ha az egyházi intézmények közfeladatot vállalnak át, akkor az önkormányzatiakkal azonos finanszírozást kaphatnak majd – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar-vatikáni vegyes bizottság keddi ülése után. A kormányfőhelyettes rámutatott: az oktatási törvénytől kezdve a szociális törvényen át úgy alakítják át a jogszabályokat, hogy az megfeleljen az egyenlő finanszírozás követelményének.

    Az egyházi közfeladatot átvállaló intézmények, legyenek azok iskolák, kórházak, szociális intézmények, közgyűjtemények, olyan állami támogatást kaphassanak, mint a hasonló feladatot ellátó önkormányzati intézmények. Nem csak a múlt tekintetében kell jóvátenni a diszkriminációt – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.
       
    Semjén Zsolt kitért arra is, hogy, az előző kormány a jogállamot sértő módon nem tartotta be a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti diplomáciai megállapodást és az ebből következő törvényeket. Mint felidézte: az Állami Számvevőszék által is megállapított módon komoly tartozás halmozódott fel, különösen az iskolák tekintetében.
       
    Szólt arról, hogy a kormány azokat az összegeket, amelyeket az egyházi kórházak jogellenesen nem kaptak meg, már rendezte egy kormányhatározattal. Ugyanakkor az oktatás területén, az ÁSZ által is megállapított módon nem fizette ki a juttatásokat, s ezzel megkárosította az egyházi iskolába járó gyermekeket és tanárokat az önkormányzati iskolákhoz képest is. Ezeket adósságként az új kormány is elismeri, hozzátéve: ezek visszafizetésének ütemezéséről meg fognak állapodni.

    +

    A katolikus egyház képviselői megállapodtak az állammal abban, hogy október 31-ig a legfontosabb kérdésekben konkrét, szövegszerű eredményre jutnak – erről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt az ülés után. Ennek alapján lehetőség lesz arra, hogy a következő esztendőt már ezeknek az eredményeknek megfelelően kezdjék el. Természetesen mindvégig figyelembe vették, és ezek után is figyelembe veszik az ország lehetőségeit és helyzetét, mert az egyház szolidáris a társadalommal.
       
    Erdő Péter igen bátorító kezdetnek, egy folyamat újrafelvételének nevezte a szentszéki-magyar vegyes bizottság keddi ülését. Mint mondta, sokszor előfordul, hogy nagyon fontos témákat érintünk, nagyon fontos kérdésekben egyet is értünk, de mire eljutunk oda, hogy a gondolatból valódi tett legyen, sok idő eltelik. Abban bízunk, hogy ez alkalommal ez nem így lesz.
       
    Juliusz Janusz apostoli nuncius a sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy újrakezdte munkáját a vatikáni-magyar vegyes bizottság. A testület összehívását ő már 2004-ben kezdeményezte, de az különböző okok miatt sokáig nem ült össze. Mint fogalmazott, most végre sikerült összeülnünk, áttekintettük mindazt, ami eddig elmaradt.

    +

    A paritásos bizottság társelnökei Semjén Zsolt és Juliusz Janusz apostoli nuncius. A testület magyar tagjai: Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára, Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Karának dékánja.
       
    A katolikus egyházat Juliusz Januszon és Erdő Péteren kívül a testületben képviselik: Ternyák Csaba egri érsek, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Pápai Lajos győri megyés püspök, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Mohos Gábor, az MKPK titkára, Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Karitász országos igazgatója, Radnay József, a PPKE professzor emeritusa.
       
    A vatikáni szerződést 1997. június 20-án kötötte meg Magyarország és az Apostoli Szentszék, az Országgyűlés 1999-ben ratifikálta. A szerződés meghirdetett célja a magyarországi római katolikus egyház független működésének biztosítása volt.

    (Forrás: kdnp.hu)