Török Ferenc: Bizonyítani szeretnénk!

2010. október 01.
Ossza meg ismerőseivel!

    – Ön szerint is két irány közül választhatnak a kalocsai polgárok október 3-án?

    – Egyértelműen. Meggyőződésem, hogy jelen helyzetben mindenféle politikai elkötelezettségtől függetlenül az emberek két út közül választhatnak. Ezzel nem szeretném megsérteni a Jobbikos és LMP-s barátainkat, de a velük és az őket támogatókkal történő beszélgetésekből egyértelműen az látszott, hogy ők is a változás elkötelezettjei. Ezúton is szeretném megköszönni azt a sok ajánlószelvényt, amit tőlük és a kiábrándult baloldali érzelmű választópolgároktól kaptam!
    Tehát egyik oldalon a volt SZDSZ romjain létrejött KSZPE az elmúlt húsz év kicsit beszűkült, megkövesedett hatalmát kívánja tovább örökíteni. Míg vele szemben egy erős, 2/3-os parlamenti többséggel a háta mögött lévő Fidesz-KDNP, új iránytűként lép fel a helyi választásokon. Tegyük fel magunknak a kérdést: egy megfáradt, a külső környezet kihívásaira nehezen reagáló, mindenféle kormányzati és politikai háttér nélküli szervezetet, vagy egy erős, új programokkal, új szemlélettel bíró, hatalmas kormányzati háttérrel rendelkező pártszövetséget kívánunk a jövőben városunk élére? Arra szeretnék tehát mindenkit kérni, hogy felelősen gondolja át, mi Kalocsa érdeke!

    – Mit szól a kampány hangulatához, milyen visszajelzéseket kap a lakosoktól?

    – Sajnos vegyesek az érzéseim. Ezúton szeretném tájékoztatni a Kalocsai Néplap és a Kalocsa TV főszerkesztőit, hogy cégeim rendben és tisztességesen működnek. Aki nem hiszi, az keressen meg és személyesen mutatok meg mindent! Úgy látszik, egyeseknek semmi sem drága, hogy a jelenlegi hatalmat fenntartsák, és végső elkeseredettségükben ezt az utat választották. Az elmúlt egy hétben annyi mocskot, lejárató írást, tv adást kaptam a nyakamba, hogy komolyan elgondolkodtam, vajon tényleg hiányzik ez nekem? Hála Istennek az emberektől felém áradó hihetetlen támogatás megerősített abban, hogy jó úton járunk, és amit képviselünk, és ahogyan azt el kívánjuk érni, az a jelentős többség támogatását bírja. Ennek is köszönhető, hogy több mint 5000 ajánlószelvényt kaptunk. Így hát el kell, hogy szomorítsam a személyemet támadókat, nagyon rossz úton járnak, ugyanis az embereket nem érdeklik a szánalmas lejáratások. Ők arra kíváncsiak, hogyan tudunk közösen megoldást találni a problémáinkra és hogyan tudjuk városunkat elindítani a siker útján. Tehát innen üzenem a lejárató kampány kitalálóinak, irányítóinak: Nem fog sikerülni!
    Szeretném még egyszer megköszönni, azt a rengeteg bíztatást, segítséget, amely a kalocsaiaktól áradt felém az elmúlt időszakban. Szívből mondom, sokszor meghatódtam és ez olyan erőt ad a továbbiakra, amelyből a jövőben hosszú évekig táplálkozhatok.

    – Sajtószerepléseiből, kampánykiadványaikból többször visszaköszönt, hogy szemléletváltásra van szükség. Mit ért pontosan ez alatt?

    – Úgy gondolom, szinte minden területre vonatkozik a fenti állításom. Szemléletmód váltásra van szükség a fejlesztéspolitika, a kommunikáció, valamint az irányítási elvek területén. Szakítani kell az eddig berögződött hagyományokkal, valódi párbeszédet kell kezdeni a helyi gazdasági szereplőkkel, a közintézményeinkben dolgozókkal, a társadalmi szervezetekkel, és nem utolsó sorban az egyházakkal. Több önállóságot kell hagyni a város intézményeit vezető szakembereknek. Meg kell szüntetni a mindenre kiterjedő egyszemélyes ellenőrzés túlsúlyát. Az nem megy, hogy valahol lejár egy takarítónő szerződése és a polgármester engedélye nélkül azt nem lehet meghosszabbítani. Az egyszemélyes vezetés helyett igazi csapatmunkára van szükségünk. A városfejlesztési stratégiáit meghatározóknak innovációra képes, több nyelven beszélő szakembereknek kell lenniük. Még jobban be kell vonni a fiatalokat a város irányításába, mert ez közös érdekünk. Vállalkozóbarát környezetet alakítunk ki, és elkötelezettek vagyunk a helyi bürokrácia egyszerűsítésben, és szervezeti szinten szeretnénk segítséget nyújtani a kis- és közepes vállalkozásoknak. Amennyire a jogszabályok engedélyezik, használni fogjuk a helyi protekcionizmus elvét és az önkormányzati beruházásoknál egyértelműen a helyi vállalkozásokat kívánjuk előnyben részesíteni! Új alapokra helyezzük a városmarketinget, és 180 fokos fordulatot kívánunk venni a helyi turizmus és az önkormányzat viszonyában.

    – Nemrég adták ki „A munkahelyteremtés programja” című kiadványukat. Miben különbözik ez az eddig megszokottaktól?

    – Programunk nem véletlen kapta ezt a címet. A részünkre visszajuttatott kérdőívekből egyértelműen látszik, hogy a munkahelyek hiánya városunk legégetőbb problémája. Ezért állítottuk programunk középpontjába ezt a kérdést. A visszajelzésekből azt tapasztalom, hogy az embereknek tetszenek az elképzeléseink, és ami a legfontosabb, hogy ennek végrehajtásához megvannak a megfelelő szakembereink, és megvan a megfelelő kormányzati hátterünk is.
    Hallom a rádióban hogy a mostani polgármester már megint egy sor nagyberuházót ígér. Polgármester Úr! Volt 20 évük, hogy ezt megtegyék. Nem csak a kampányban kell ígérgetni, az embereket az eredmények érdeklik, nem hisznek már az üres szólamoknak. Mi kevesebbet ígérünk, de azt be is fogjuk tartani. Itt jegyezném meg, hogy a jelenlegi polgármester reklámjában emlegetett élelmiszeripari beruházók képviselője már többször megkerestek engem is. Ezen tárgyalásokon tudtomra adták a mostani vezetéssel való problémájukat, és ők is várják az önkormányzati választásokon a változást.
    Szép a belvárosunk, mutatósak a szökőkutak, s ez mind fontos dolog, de most a java pénzt a melóba, a munkahelyek teremtésébe kell tenni. Az ipart, a gazdaságot kell fejleszteni, s olyan beruházások kellenek, amelyek megtérülnek, termelnek. Számunkra a beruházás nem azt jelenti, hogy elköltjük az állam pénzét. Ebben a felfogásban képzeljük el Kalocsa jövőjét, mert meggyőződésem, hogy ez az egyetlen járható út előttünk.

    – A programjukban olvastam, hogy folytatni kívánják a megkezdett beruházásokat. Mit venne még át a mostani vezetéstől?

    – Bodorság és messzemenő butaság lenne elvitatni a város elmúlt 20 évben lezajlott fejlődését. Nagyon sok dicséretes dolog történt, amiket természetesen meg fogunk tartani, sőt tovább kívánjuk fejleszteni azokat. Így be kell fejezni intézmény-felújítási programunkat. Helyre kell állítani elavult csatornarendszerünket, és a belterületi útrekonstrukciók terén is van még mit csinálnunk. Tovább kell fejlesztenünk kulturális és sportéletünk létesítményeit. Rendbe kell tenni az Érsekkertet, a volt Úttörőházat, a Városi sporttelepet, Sportcsarnokot és az uszodát. Czene államtitkár úr ígéretét behajtva új sport- és kulturális komplexum építését tervezzük. Jó hír a korcsolya szerelmeseinek, hogy amennyiben megnyerjük a választásokat, télre időszaki korcsolyapályát hozunk létre.

    – Mi lesz a kórházzal? Milyen intézkedéseket kell hozni a csődhelyzet elkerülése érdekében?

    – Röviden? Teljes átvilágítás, a felelőtlenül gazdálkodók számonkérése, a kormányzati elképzelések mentén való irányítási stratégia megalkotása fog következni. Új orvosokra van szükségünk, erősíteni kell a járó beteg ellátást. Korszerűsíteni kell a diagnosztikát, a sürgősségi ellátás fejlesztése sem várhat tovább. Az nem megy, hogy több hónapos várólistán vannak a kalocsaiak más városokban és az sem, hogy egy kisujj törés ellátására Bajára kell utazni! A kórházunk megmentése közös ügyünk. Ezt várja tőlünk az ott dolgozó közel ötszáz ember, és ezt várja tőlünk a térség 70 ezer lakója is.

    – Örök kérdés városunkban a nyugdíjasok támogatása. Mit üzen az időskorúaknak?

    – Minden túlzás nélkül azt üzenem nekik: rám mindenben számíthatnak. Sok rosszindulatú pletykát hallottam arról, hogy ha változás lesz a város élén, akkor az önkormányzat által részükre adott juttatások meg lesznek vonva. Kategorikusan ki szeretném jelenteni: EZ NEM IGAZ! Megtartunk minden támogatást, sőt új előnyöket is tervezünk. Ilyen lesz a kedvezményes élelmiszervásárlásra feljogosító Kalocsa Kártya, illetve ilyen lesz még a szemét mennyiségét figyelembe vevő, új kommunális díj bevezetése is, amivel az egyedül élők több ezer forintot spórolhatnak meg évente.

    – Végezetül mit jósol, milyen eredmény fog születni október 3-án este?

    – Bevallom, nem szeretek jóslatokba bocsátkozni. Inkább azt mondom, akkor lennék elégedett, ha a kalocsaiak élnének szavazati jogukkal, és minél többen az urnákhoz járulnának. Azt látom, hogy az elmúlt 20 évben soha ekkora igény nem volt még a változásra, mint most. Arra szeretnék mindenkit kérni még egyszer, hogy a lejáratásoknak ne üljenek fel, és felelősen gondolják át, hogy a mostani politikai helyzetben mi Kalocsa érdeke? Ha ezt megteszik, szerintem október 4-én új vezetése lesz Kalocsának.

    Nézze meg a Kalohírek oldalán Török Ferenc kampányfilmjét!