Egyre súlyosabb környezeti hatásokra kell felkészülnünk

2010. október 08.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az államfő az eseményen – amely a XIV. Erdők Hete programsorozat nyitórendezvénye is egyben – azt hangsúlyozta: az erdő, a környezet védelme, a fenntartható fejlődés a jövő záloga. Mint mondta, Magyarország területének több mint húsz százalékát borítja erdő, és ez a szám az elmúlt években nemhogy csökkent, hanem kisebb mértékben növekedett. A köztársasági elnök ezt a növekedést örömtelinek nevezte, hiszen, mint fogalmazott, a rendszerváltással nemcsak a környezetvédelmi szempontok vagy a gazdasági célok változtak, de az erdők jelentős hányada magánkézbe került.

    Az élet nem áll meg a határoknál

    Schmitt Pál kiemelte: a magántulajdonosok döntő többsége jól működik együtt a hatóságokkal, betartja a szabályokat, sikeresen szerepel a pályázatokon és állja az ellenőrzéseket. Az államfő az ágazat megoldásra váró feladatai között említette meg a túlszaporodott vadállomány okozta károk kérdését és ezzel kapcsolatban a tulajdonosi és a vadászati jogok, a bekerítések ügyét. Schmitt Pál a rendezvényen kijelentette, „Ha a tavaszi magyarországi áradásokra vagy a pár nappal ezelőtti vörösiszap-áradásra gondolunk, nem árt tudatosítani: egyre súlyosabb, egyre változatosabb környezeti hatásokra vagy emberi mulasztásból eredő károkra kell felkészülnünk”.

    Felhívta a figyelmet arra is, a magyarországi erdők jelentős hányada – mintegy 35 százaléka – úgynevezett védelmi erdő, vagyis vízvédelmi, talajvédelmi, part- és településvédelmi feladatokat lát el. Mint mondta, az erdészeti nyílt nap – a minisztérium, a mezőgazdasági albizottság képviselőinek, az erdészeti, erdőtulajdonosi egyesületek és szövetségek tagjainak jelenlétével – arra alkalmas, hogy együtt lássák az erdőgazdálkodás feladatait. Felhívta a figyelmet arra: a rendezvény a Kárpát-medence közös erdészeti céljaira tekint, mert „az élet nem áll meg a határoknál”. Schmitt Pál megjegyezte azt is, hogy nem szerepel az alkotmányban az erdő kifejezés, ezért felhívta az új alaptörvény megalkotóinak figyelmét ezen hiányosságra.

    Beszélni kell

    Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a nyílt napon közölte: az erdészet kiemelt figyelmet kap a kormánytól. Mindezért felkéri az Országos Erdészeti Egyesület elnökét, hogy szakemberek segítségével az állami és a magántulajdonú erdőkre vonatkozó meglátásait fogalmazza meg, ezzel segítve a kormány munkáját – tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes beszélt az Erdők hete című rendezvénysorozatról is, amelynek gondolata 1996-ban fogalmazódott meg. A rendezvénysorozat azt a célt szolgálja, hogy a lakosság tájékoztatást kapjon egyebek közt az erdők állapotáról és a nemzeti erdőprogram végrehajtásáról. Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke köszöntőjében kiemelte: nagyon szerteágazó az, amit ma az erdőről tudni, van, aki a megélhetési forrását, és van, aki a környezet védelmét látja az erdőben. Mint mondta, arról is beszélni kell, hogy az erdő ipari méretekben megújuló energiaforrás-e.

    Nézze meg a képsorozatot a Facebookon!

    (Forrás: MTI)