A KDNP minden kormányzati lépést támogat a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban

2010. október 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    Három megyére rendelte el veszélyhelyzet kihirdetését a kormány kedden a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Több mint egymillió köbméternyi szennyezőanyag öntött el három környező települést; négyen meghaltak, több mint százan megsérültek, hét embert pedig még keresnek, több száz családot ki kellett telepíteni. A vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett a Rábát és a Dunát is elérheti. Délután összeül a Kormányzati Koordinációs Bizottság.

    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) átérezve a gyászolók, a károsultak fájdalmát, minden kormányzati lépést támogat, amely enyhítheti és megoldhatja a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjainak problémáit. A párt közleménye szerint a KDNP képviselői mély megdöbbenéssel értesültek a Kolontár és Devecser térségében történt katasztrófáról. A gátat átszakító vörösiszap emberéleteket is követelve tett tönkre megannyi otthont, házat és egzisztenciát.  Példás társadalmi összefogás és szolidaritás mutatkozik ezekben a nehéz napokban, amely enyhítheti a szenvedést és megelőzi a további pusztítást.

    Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul – közölte Pintér Sándor belügyminiszter újságírókkal kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően. Pintér Sándor kiemelte: a rendőrség és a katasztrófavédelem a rend és a biztonság helyreállításán dolgozik. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a kormány nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Közölte: a térségben a stabil, biztonságos helyzet megteremtése a legfontosabb feladat. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ha kiderül, ki a felelős a katasztrófáért, az nem úszhatja meg.

    +

    Azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét a környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán egyúttal utasította a céget az ajkai térségben megsérült tározó helyreállítására.

    Az államtitkár kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően azt mondta: a hétfő délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű. Illés Zoltán szerint az is elképzelhető, hogy a túlterheltség miatt talajtörés következett be, és emiatt  mozdultak el a sarokillesztékek. Az államtitkár utasította a céget, hogy állítsa meg a még mindig szivárgó vörösiszap további ömlését a tározóból. A környezetvédelmi államtitkár azt is elmondta: elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét.

    Négyen haltak meg az iszapömlés következtében az ajkai térségben – erősítette a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán a polgármester által korábban közölt információt pontosítva hozzátette: a negyedik áldozat nem egy három hónapos, hanem egy egyéves gyermek. Illés Zoltán közölte, hogy további hét embert még mindig eltűntként keresnek.
      
    Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden azt ígérte, hogy az állam is hozzájárul a katasztrófa okozta károk enyhítéséhez. Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke közölte: ahogy megközelíthetőek lesznek a vörösiszappal elöntött települések, a biztosítók megkezdik a kárfelmérést, majd a kifizetést is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte a károsultak jelentős hányadának nincs lakásbiztosítása.

    A környezetvédelmi felügyelőségek a történtek miatt felülvizsgálják az úgynevezett zagytározók engedélyét – mondta Csepregi István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója.

    +

    Három megyére rendelte el veszélyhelyzet kihirdetését a kormány kedden a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Több mint egymillió köbméternyi szennyezőanyag öntött el három környező települést; négyen meghaltak, több mint százan megsérültek, hét embert pedig még keresnek, több száz családot ki kellett telepíteni. A vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett a Rábát és a Dunát is elérheti. Délután összeül a Kormányzati Koordinációs Bizottság. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hangsúlyozta, hogy nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében. Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője kedd délben érkezett meg Kolontárra. A helyszínre utazott Hatala József országos rendőrfőkapitány is.

    Marcaltő, Mórichida és Malomsok településnél magnézium- és kalcium-nitrátot öntenek a folyóba, hogy megakadályozzák, hogy a szennyeződés a Rábába, majd a Dunába jusson. A timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak, ezek közül az utóbbi enyhén radioaktív és rákkeltő.

    Magyarországon hatalmas méretű vörösiszap-tárolók találhatók a timföldgyárak közelében. Az almásfüzítői timföldgyár vörösiszapot tartalmazó zagytározói például közvetlenül a Duna mellett találhatók.

    +

    Méteres magasságban állt még kedd kora reggel is Devecser több részén a vörösiszap, amely 230 házat öntött el a veszprémi városban. Toldi Tamás, Devecser polgármestere azt mondta: hétfő késő estig 80-90 embert szállítottak égési sérülésekkel mentőhelikopterrel és autóval kórházba.

    Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet – mondta a környezetvédelmi államtitkár kedd délelőtt Kolontáron. Illés Zoltán ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Megpróbálják elzárni a megsérült zagytározót, honvédségi helikopterekkel semlegesítő folyadékot juttatnak a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába.
       
    A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját. Illés Zoltán azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, néhány évvel ezelőtt Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, amely a terület teljes élővilágát kipusztította.

    +

    Kapnak kártérítést az iszapömlés károsultjai, de ennek a mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg – mondta a belügyminiszter hétfő este Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után. A veszélyeztetett területekről kitelepítették a lakókat; a helyi polgármesterek tájékoztatása szerint ez a három település közel 500 házát érinti. Az otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek számára ruha- és élelmiszer felajánlást várnak a segélyszervezetektől és ezek egyenlő elosztását az árvíz során kidolgozott új információs rendszer is segíti.

    A miniszter tolmácsolta a katasztrófavédelem kérését, miszerint az elöntött lakóházakba senki nem mehet vissza, a kármentesítést pedig tiszta vízzel, vegyi anyag hozzáadása nélkül kell majd megkezdeni, mert egyenlőre nem ismert, hogy a vörösiszap vegyi anyagokkal kölcsönhatásba lépve milyen reakciót okoz.

    Pintér Sándor elmondta, hogy a vízügyi hatóság szakemberei a múlt héten tartottak ellenőrzést a gátnál. A belügyminiszter közlése szerint az ügyben jelenleg is vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, az átszakadt gátakat a rendőrség megvizsgálta és a cégnél tartott helyszíni szemlén lefoglalták a gát állapotát igazoló dokumentumokat. A védelmi bizottság ülésén megjelent, név nélkül nyilatkozó vízügyi szakértő elmondása szerint a katasztrófát a talajvíz okozta, a területen a múlt héten tartottak ellenőrzést, akkor még csak szivárgást észleltek a tározó 10. kazettájából.

    +

    Azonnali segítségnyújtást ígért az ajkai térségben vörösiszappal elárasztott településeknek kedden a Magyar Vöröskereszt elnöke a kolontári védelmi bizottsági ülésen; Habsburg György tartós élelmiszert, takarót, ásványvizet és ruhákat ígért.

    Ötmillió forint értékű gyorssegélyt küldött a katasztrófa sújtotta Devecserre az Ökomenikus Segélyszervezet. A devecseri gátszakadás következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos felhívással is fordul a lakossághoz, hogy támogassák humanitárius munkáját. Az Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint a 06-1/205-3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést szervez a vörösiszappal elöntött területeken élők megsegítésére. Az adományokat iszapkárosultak megjelöléssel az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlán fogadja a karitatív szervezet.

    +

    Hétfő kora este Pintér Sándor belügyminisztert a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatták az iszapömlés következtében kialakult helyzetről. Gépjárműveket és katonákat is küldött a honvédség az iszapömlésben érintett településekre és területekre; és a vegyvédelmi zászlóalj is a helyszínre érkezett.

    Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést. A faluban ötven házat öntött el az ár két méter magasan.

    (Forrás: MTI)