A Kalocsát környező települések is választottak

2010. október 07.
Ossza meg ismerőseivel!

    Elsöprő győzelem Géderlakon
    Sill László húsz év után nyugdíjba vonult, így két polgármester-jelölt közül választhattak október 3-án a géderlakiak. Farkas Anita alulmaradt a küzdelemben, a szavazatok 82%-ával Katona György lett a Duna menti község első embere.
    Katona György 1964-ben született, azóta is Géderlakon él feleségével és két fiával. 1994 óta tagja volt a képviselő testületnek, a helyi sportegyesületet pedig 1987 óta vezeti. 2000 óta tagja az egyházközségnek is, így jól ismerték már a helyiek.
    Polgármesterként fontosnak tartja a község további fejlesztését, szeretné az iskolát, óvodát megtartani, sőt, lehetőleg a létszámot növelni. (A géderi iskolába jelenleg 30-nál is több gyermek érkezik más településekről.) Emellett a község központját szeretné még használhatóbbá tenni, valamint továbbra is részt kíván venni a Virágos Magyarországért Mozgalomban. Katona György egyik legfontosabb feladatának tekinti a szennyvízberuházást, ami jelentős esemény lehet a község fejlődésének szempontjából.
    Az új polgármester hat képviselővel fog együtt dolgozni a következő négy évben: Farkas Lászlóval, Horváth Istvánnal, Berényi Istvánnal, Kiss Lászlónéval, Rakiás Lászlóval és Dr. Mag Piroska háziorvossal.

    Dunapatajon, Szakmáron és Újteleken nem volt kihívója a jelenlegi polgármestereknek, így még négy évig tovább vezethetik a települést. Patajon Dusnoki Csaba, Szakmáron Tóth Jenő, Újteleken pedig Tóth Ignác folytathatja tovább polgármesteri munkáját.

    Dr. Jakab Ferenc folytatja a munkát
    „Annak ellenére, hogy egy minden erkölcsi és jogi normát áthágó választási kampányt indítottak ellenem, amit egyébként Foktőn kívülről irányítottak és pénzeltek, a 2006-os eredményekhez képest mindössze ötven szavazattal kaptam kevesebbet. Ezúton is köszönöm a bizalmat a foktői választópolgároknak. Bízom benne, hogy ez az eredmény egy üzenet is lesz, hiszen azzal, hogy valakit le akarunk járatni, nem halad előre a falu. Az emberek többsége józanul gondolkodik.” – mondta el a portálnak dr. Jakab Ferenc, foktői polgármester, aki tovább folytatja a munkát. Mint elmondta, hamarosan befejeződik az építkezés a növényi olaj gyárnál, ami jelentős adóbevételt jelent majd a községnek. Emellett tervezik a Duna part kikotrását, a csapadékvíz elvezető hálózat felújítását, útépítéseket, az erdei iskola befejezését, valamint egy kápolna építését a Dunánál. 

    Mindebben a polgármesterrel együtt dolgozik majd a képviselő testület, melynek tagjai: Battáné Pálfi Erzsébet, Dobos Lajos, Krausz László, Mészáros Béla, Molnár László Krisztián és Szűcs Ferenc.

    Vargyas Mihály: Köszönöm a benedekieknek
    Második ciklusát kezdte meg Vargyas Mihály polgármester Dunaszentbenedeken, ahol Kapitány István maradt alul a helyhatósági választásokon.
    „Kellemes meglepetés ért október 3-án, hiszen nagyon jó eredménnyel zártuk a választást. A győzelem a bizonyíték arra, hogy első ciklusom munkáját a település pozitívan értékelte, amely nekem hatalmas elismerés. Ez volt az első megmérettetésem és nagyon jól sikerült. Köszönettel tartozom a település lakosságának.” – hangsúlyozta a régi-új polgármester, aki azt is elmondta a portálnak, hogy nagyon sok terve van a következő négy évre, melyek közt a legfontosabb a szennyvízberuházás, de tervezik az óvoda felújítását is, valamint út- és járdarekonstrukciót a községben.

    A képviselő-testület összetétele nagymértékben nem változott, négy képviselő fog együtt dolgozni a település érdekeiért: Felnagy István, Kapitány István Attila, Magyar Sándorné és Miklósity Mátyás.

    Az uszódiak Bedi Gyulára voksoltak
    Négy évre szóló bizalmat szavaztak meg az uszódiak Bedi Gyulának, aki immáron 16 éve polgármestere a Duna menti községnek. Ellenfele, Simon László 72 szavazattal kevesebbet kapott, Bedi Gyula így tovább folytathatja a munkát.
    A folyamatban lévő beruházások befejezése az elsődleges cél, így az Egészségház 40 millió forintos rekonstrukciója kezdődhet, de már van elképzelés a Polgármesteri Hivatal épületének korszerűsítésére is. „Amikor a megroggyant Benedek Péter Emlékház előtt elmegyek, mindig eszembe jut: amennyiben nincs a kezünk a műemléki felügyelőséghez kötve, ma értékes idegenforgalmi létesítmény állna a tető nélküli épület helyén. Azon dolgozom a testülettel, hogy a Tájházszövetséghez csatlakozva bekapcsoljuk a községet az idegenforgalom vérkeringésébe.” – mondta el a polgármester, aki Bazsó László, Filus Angelika Erzsébet, Marosvölgyi Lászlóné, Nyaka Attila, Vizi Andrea, Zorván János László képviselőkkel folytatja a munkát Uszódon.

    Az önkormányzat alakuló ülése október 11-én lesz a Polgármesteri Hivatal épületében.

    Bátyán Zsebics Ilona maradt a polgármester
    Bátyán, hasonlóan az országos eredményekhez, maradt a Fidesz-KDNP színeiben induló polgármester. A székért öten indultak, Zsebics Ilona FIDESZ-KDNP (391), Maros Pál független (246), Fekete Csaba független (175), Maros Attila független (166), Bencze Gábor független (41).
    A képviselő testület tagjai a következők: Markó Gábor FIDESZ-KDNP (625), Tamaskó László FIDESZ-KDNP (455), Bányai László független (437), Jánosity István FIDESZ-KDNP (394), Fekete Zsolt független (384), Mészáros József FIDESZ-KDNP (366).
    A horvát kisebbségi önkormányzat tagjai: Anisity Ferenc (62), Markó Judit (60), Takács Tiborné (53), Zsebics József (53).

    Hartán András István a régi-új polgármester
    A Fidesz színeiben induló Leitert Ottó polgármester-jelölt 739 voksot szerzett a vasárnapi választásokon, így a függetlenként induló András István vezetheti még négy évig polgármesterként a települést. Hat fős testületében fele-fele arányban szerepelnek a képviselőtestületi tagok, függetlenként Dollenstein László, Vejtei András, Wéber Péter, fideszesként pedig Krausz Henrik, Leitert Ottó és Szekeres Éva kapott bizalmat.

    A miskeiek Illés Attilát választották
    145-tel kevesebben voksoltak múlt vasárnap Kohl Ferencre, így 586 szavazattal, újabb négy évig Illés Attila lett Miske község polgármestere. A 15 képviselő-jelöltből hatan jutottak be a testületbe: Bikaliné Koligyer Ilona, Kohl Ferenc, Perity István, Sima Dénes, Sima Zsuzsanna és Tóth Ervin.

    A polgármester szerint nagy volt a verseny, de a miskeiek végül olyan embereket szavaztak be a testületbe, akik érdemesek a munkára. Illés Attila azt is elmondta, hogy a jövő hét elejére tervezik az alakuló ülést, ekkor jönnek létre a bizottságok, és mivel az eddigi alpolgármesternek, Sima Dénesnek ismét bizalmat szavaztak a miskeiek, újra őt kéri majd fel a feladatra. „Folytatjuk azt a munkát, amit az előzőekben elkezdtünk. Azokat a tervezett beruházásokat szeretnénk végrehajtani, amelyek a község életében nagyon fontosak és a programunkban szerepeltek, melyhez remélem kormányzati segítséget is kapunk. Úgy gondolom, hogy folyamatos lesz a munka, ami a lakosság és a község javára fog válni.”

    (Forrás: Kalohírek)