Újjá kell szervezni a tartalékos szolgálatot

2010. szeptember 24.
Ossza meg ismerőseivel!

    dr. Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti államtitkára a megjelenteknek beszélt arról, hogy szükség van az erős, jól képzett, jól felszerelt és a mainál nagyobb létszámú magyar hadseregre. Egy új, átlátható pályamodellt kíván a kormányzat kidolgozni és bevezetni, amely kiszámíthatóvá teszi a katonák egész pályafutását. Szeretnék az elkövetkezendőkben a honvédséget minden értelemben megerősíteni a kiképzés terén ugyanúgy, mint az anyagi-technikai ellátottságban és persze a létszámban is. E létszámnövekedés alapvető kérdése a tartalékos szolgálat újjászervezése lehet.

    „Olyan döntést hoztunk, amely lehetővé teszi a tartalékos rendszer kiépítését, ami azért is fontos, hiszen a honvédelem ezen keresztül lett nemzeti ügy. Úgy vélem a civil társadalomnak rá kell látni a honvédség működésére, ezért ez stratégiai irány lesz ugyanúgy, mint ahogy az is, hogy megteremtsük a katonák megbecsülését.” -mondta el a portálnak Simicskó István, aki hangsúlyozta, hogy az anyagi lehetőségeikhez mérten törekszenek arra, hogy erősítsék az ország védelmi képességét, miközben eleget tesznek a nemzetközi kötelezettségeiknek is.

    „A két „török” harcában a honvédség a Ferenc nevű mellett áll.” – mondta a fórumon Simicskó, aki hozzáfűzte: „a választások után le fogunk ülni a remélhetőleg új polgármesterrel, hogy részleteiben is egyeztessük, hogy Kalocsa miképpen kapcsolódhatna a tervezett tartalékos-képzéséhez. Az államtitkár elmondta, hogy tudomása szerint a városban még sok olyan tiszt, tiszthelyettes él, akit a honvédségnél szerzett kiképzői gyakorlata miatt be lehetne vonni a tartalékos képzésbe.

    Török Ferenc beszámolt arról, hogy már hosszabb ideje folynak a tárgyalások a jövőben rejlő lehetőségek kiaknázásával kapcsolatban. „Kalocsán és 20 km-es térségében minden feltétel adott a szárazföldi haderő tartalékos-képzéséhez. Humán és technika elhelyezés, lánctalpas és gumikerekes harcjármű-vezetési tanpálya, lőtér és a víz alatti átkeléshez szükséges medence. Mindebből az következik, hogy logisztikai és pénzügyi szempontból is kézenfekvő a tartalékos-képzést Kalocsán megvalósítani. Ezért politikai kapcsolatainkat is felhasználva már most is azon dolgozunk, hogy ezeket a célokat megvalósítsuk.”

    Nézze meg a Kalohírek felvételét!