Szerbia támogatja a magyarok kettős állampolgárságát

2010. szeptember 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt fontos gesztusnak nevezte, hogy Svetozar Cipliccsel megállapodtak a szerbiai katolikus és protestáns egyházi anyakönyvek visszaszolgáltatásáról. Mint mondta, Belgrád ezzel közvetlenül segíti a szerbiai magyarokat abban, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot. A szocializmus időszakában a szóban forgó okiratokat a szerb állam elvette a történelmi egyházaktól – amelyek hívei jelentős részben magyarok -, és levéltárakban helyezte el. Az anyakönyvek visszaszolgáltatása azért fontos magyar szempontból, mert részben ezek alapján lehet bizonyítani a magyar felmenőket, és ezzel a magyar állampolgárságra való jogosultságot.
        
    A magyar politikus szintén fontos gesztusként értékelte, hogy – amint arról Ivica Dacic belügyminiszter beszámolt – a szerb kormány költségén újsághirdetésekben toboroznak magyar fiatalokat a rendőrség kötelékébe, hogy a magyarlakta településeken minél több magyar nemzetiségű rendőr teljesítsen szolgálatot. A szerb hatóságok emellett magyar nyelvtanfolyamokat szerveznek a magyarlakta területeken a szerb rendőröknek, hogy ne legyenek nyelvi nehézségek a magyar lakosság és a szerb rendőrök között.
        
    A magyar miniszterelnök-helyettes tárgyalt Stanislav Hocevar érsekkel, a szerbiai katolikus egyház vezetőjével is, aki fontosnak tartotta, hogy 2011 első felében, amikor Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, a katolikus, a protestáns és az ortodox egyház közösen lépjen föl Európa keresztény örökségének a védelmében.
        
    Semjén Zsolt elmondta, valószínűleg november elején hívják össze a magyarországi és a határon túli magyar pártok egyeztető fórumát, a Magyar Állandó Értekezletet (Máért). Közölte, még folyik az általa nyáron a határon túli magyar szervezeteknek elküldött levelekre beérkezett válaszok kiértékelése. Emellett el szerették volna kerülni, hogy nem sokkal az október 3-i önkormányzati választások előtt kerüljön sor a találkozóra, hiszen ezzel az esemény óhatatlanul átpolitizálódott volna. A miniszterelnök-helyettes megjegyezte, a Máért mellett szükség van a 2006-ban elindított másik hasonló intézményre, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára (KMKF) is.
        
    Semjén Zsolt szerbiai látogatásának utolsó napján, szombat délelőtt Belgrádban találkozik Irinej pátriárkával, a szerb ortodox egyház vezetőjével. Délután a Vajdaságban Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével és Korhecz Tamással, a szerbiai magyar kulturális autonómia legfőbb szervének, a kisebbségi oktatási, kulturális kérdésekben és médiaügyekben illetékes Magyar Nemzeti Tanácsnak az elnökével tárgyal.

    (Forrás: MTI)