Orgonaszóra emelték le a keresztet

2010. szeptember 08.
Ossza meg ismerőseivel!

    A látványos munkafolyamat nagy érdeklődésre tartott számot, a Kunszt utcai óvodások mellett több turistacsoport kísérte figyelemmel azt, ahogy a lentről igencsak csekély méretűnek tűnő öreg keresztet leemelik a császárfáról, majd szépen lassan közelít a földhöz, közben a Főszékesegyházból orgonaszó szűrődött ki, Bach: D-mol toccata-jának már jól ismert dallamai, Leányfalusi Vilmos előadásában.

    „A módszer más, mint az északi toronynál, ezúttal csak a keresztet emeltük le kézzel a császárfáról, a gömböt a császárfával és a torony felső díszével együtt, egyben emeltük le daruval, csak miután földet ért húztuk le a gömböt a császárfáról, és akkor láttuk, hogy semmi nincs benne.” – tájékoztatta a portált Vörös Márta, a rekonstrukciót vezető mérnök, aki azt is elmondta, hogy bár semmilyen irat nem utalt arra, hogy bármit tartalmaz a gömb, azért reménykedtek, hiszen kincset találni mindenki szeret.

    Miután földet értek a déli torony legfontosabb és legszentebb elemei, egy konténert emeltek a magasba, amelybe az ácsok a következő napokban a régi torony faszerkezetét fűrészelik szét, majd gyűjtik össze.

    Ijesztő látványt nyújtanak a régi gerendák és szerkezet darabok, nagyon rossz állapotban vannak. Vörös Márta elmondása szerint, borzalmas kép fogadta a mestereket, amikor a bádoglemezt lebontották a déli toronyról. „A 17 méter magas szerkezetet egyszerűen, szabad kézzel lehetett mozgatni. A fellazult deszkák alatt is látszik a jelentős rohadás. A fém kötőelemek teljesen elrozsdásodtak, nagyon veszélyes munkafolyamatok zajlanak jelenleg a magasban.” – mondta el a mérnöknő, aki biztosított arról, hogy a mesterek minden szabályt betartva, védőfelszerelésben dolgoznak.

    A déli torony új szerkezetét – hasonlóan az északihoz – először a földön szerelik majd össze, másfél hónapon belül. Ezt majd egy billenőgémes daruval emelik a helyére, ami egész biztosan újra sok nézelődőt vonz majd a Szentháromság térre.

    (Forrás: Kalohírek)