Nyolcpontos javaslatcsomag a lakáshitelesek megsegítésére

2010. szeptember 11.
Ossza meg ismerőseivel!

    A devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítése a legsürgetőbb, ezért az ő érdekükben nyolcpontos javaslatcsomagot állítottak össze, amelyekből a következő hetekben-hónapokban törvényjavaslatok lesznek – közölte csütörtökön Tapolcán Rogán Antal és Kósa Lajos.

    A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén tartott sajtótájékoztatón a javaslatok kidolgozásával Rogán Antallal együtt megbízott Kósa Lajos elmondta: úgy gondolják, a deviza- vagy akár forintalapú lakáshitellel rendelkezők gondjainak megoldása azért rendkívül sürgető, mert ha az érintettek elbukják a hiteleiket és el kell hagyniuk a lakásukat, családok százezreinek élete mehet tönkre.

    Rogán Antal a nyolc pontban összefoglalt, hangsúlyozottan csak a lakáshitelekre vonatkozó javaslatok között említette, hogy megtiltanák az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Kérelem esetén öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő, az adóstól az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok és fizetésképtelenség esetén nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat – sorolta a politikus.

    A Fidesz gazdasági munkacsoportjának vezetője közölte: a pénzintézetekkel is egyeztetéseket folytatnak, de „a bankok szempontjait és nem az érdekeit fogjuk figyelembe venni”.

    (Forrás: MTI)