Megújulóban az Egészségház Uszódon

2010. szeptember 22.
Ossza meg ismerőseivel!

    A projektről szeptember 15-én sajtótájékoztató keretében számolt be Bedi Gyula polgármester a megjelenteknek, aki elmondta, hogy az Egészségház komplex felújításával az Uszód és Dunaszentbenedek lakosságát érintő orvosi körzetben az egészségügyi alapellátás minősége is javul majd, a megfelelő szakmai, infrastrukturális és funkcionális körülmények biztosításával. „Az építkezés során három korszerű rendelő kerül kialakításra a szükséges várótermekkel, parkolókkal, akadálymentesített mellékhelyiségekkel. A projekten belül a teljes víz, villany, fűtési és informatikai rendszer is megújul. Minden helyiségbe új bútorok és műszerek kerülnek beszerzésre, melynek összköltsége közel 5 millió forint lesz majd.” – tájékoztatott Bedi Gyula polgármester, aki hozzáfűzte, hogy az akadálymentesítéssel a mozgásában gátolt emberek, valamint a gyengén látók esélyegyenlőségét kívánják megvalósítani.

    „Az ÁNTSZ segítségével úgy alakítottuk ki a várótermeket, hogy az egészséges és a beteg emberek ne találkozhassanak egymással, hiszen ha egy kismama érkezik vizsgálatra, akkor ő nem érintkezhet beteg emberekkel, nem fertőződhet meg, így ők teljesen külön útvonalon tudják majd megközelíteni a szakszemélyzetet.” – hangsúlyozta a polgármester. A rendezvényre Bedi Gyula meghívására Uszódra érkezett a térség országgyűlési képviselője, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki mindamellett, hogy örömét fejezte ki a jelentős beruházás megvalósulásával kapcsolatban, további támogatásáról biztosította a községet. Beszédében a jelenlegi EU-s pályázati rendszerek hibáiról, és a kormány ezzel kapcsolatos jövőbeni terveiről is beszélt.

    „Brüsszelben sokszor ésszerűtlen dolgokra írják ki a pályázatot, amelyet szinte lehetetlen teljesíteni. A jövőben arra törekszünk, hogy ne a látszatberuházásokra, valamint a térség, a helyi közösség számára szükségtelen dolgokra lehessen pályázni, hanem olyan tenderek kerüljenek kiírásra, amely helyben fejleszti a vállalkozásokat, javítja az életminőséget, az oktatást, az egészségügyet.”

    A jövőbeni pályázati lehetőségek kapcsán a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy szeretnék az állami bürokráciát úgy átalakítani, hogy az lehetőleg ne akadályozza, hanem segítse a helyi közösségeket és a helyi embereket abban, hogy ily módon juthassanak hozzá a forrásokhoz.

    „Az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak egy-egy forrás elérésében. Nyílván, hogyha a helyi polgármester, a megyei közgyűlés, a parlamenti képviselő és a kormány is hasonló értékrendet vall, akkor megtalálják egymással a közös hangot. Az emberi tényező a bürokratikus útvesztőből nem iktatható ki.” – hangsúlyozta Semjén Zsolt, aki szerint egy helyi közösségnek, így Uszódnak is az a jól felfogott érdeke, ha október 3-án olyan embert választ, aki hasonló értékrend alapján szót ért a megyével, a parlamenti képviselőjével és a kormánnyal. Véleménye szerint Bedi Gyula továbbra is eredményesen tud küzdeni azért, hogy a források, a támogatások a saját közösségéhez kerüljenek, mégpedig olyan dolgokra, amelyekre a közösségeknek valóban szüksége van.

    A kivitelezést a napokban kezdi a Generál Kft., akiknek 2011. március 31-ig kell befejeznie a munkálatokat.

    (Forrás: Kalohírek)