Kísértetkastélyból barokk gyöngyszem

2010. szeptember 27.
Ossza meg ismerőseivel!

    A kastélyt és melléképületeit 1739-40-ben építtette a kalocsai érsek, gróf Patachich Gábor. 1907-ben Városy Gyula érsek a kastélyban helyezte el a Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont, ekkor át is alakították az épületet. A zsindelytetőt cserépre cserélték, boltozatokat, közfalakat bontottak el, melynek eredményeként eltűnt a kastély teljes belső berendezése, a cserépkályháktól kezdve a bútorokig. Az államosítás után is történtek kisebb átalakítások, azonban ekkor csupán néhány közfalat bontottak el az épületben. A gyermekotthon 1990-ig működött a kastélyban, azóta az országos műemléki védettség alatt lévő épület üresen, kihasználatlanul állt, pusztulásra ítélve.

    2006-ban, egy pincelátogatás során vetette fel Dr. Bagó Zoltán, a Megyei Önkormányzat alelnöke Bányai Gábor elnök úrnak a felújítás ötletét, aki akkor még nem fűzött túl sok reményt ahhoz, hogy a rekonstrukció meg is valósulhat.  Egy évvel később Bányai Gábor a saját szemével látta az áldatlan állapotokat, amikor Schőn Ferenc hajósi polgármester egy rendezvény után invitálta az akkor még szégyenteljes épületbe, a szemét és pusztulás kastélyába. 2008-ban elhatározták, hogy pályázati forrás segítségével felújítják az épületet. Az összefogásnak és az EU-nak köszönhetően a megépített csoda ma már látogatható.

    A kastélyavató ünnepség kezdetén a Bács-Kiskun megyei Lovasbandérium vezetője adta át a kastély kulcsait Bányai Gábornak, akinek – bevallása szerint még a lélegzete is elállt a barokk kor eme gyöngyszemétől, és büszke a munkára, amit elvégeztek. „Nincs még egy ilyen értékes, ennyire szép kincse a megyének. Van sok csodálatos épületünk és régészeti ritkaságunk, de én büszkén, mint a jó gazda, azt mondom, hogy ennek nincs párja!” – mondta el a portálnak a megyei Önkormányzat elnöke, aki a családjával érkezett az avató ünnepségre, amelyen részt vett Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek is, aki a hajdani alapító, Patachich Gábor egykori stólájával a nyakában áldotta meg az épületet. Ünnepi beszédében az érsek elmondta, hogy „a kastély feltámadt, mint Főnix poraiból, jelenbe hozódott és reméljük, nagy jövője van”. Dr. Bábel Balázs örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a „lelki ősök egykori birtoka” ilyen csodálatos állapotba került. Mint mondta: „a szépség isteni kategória”.

    Dr. Bagó Zoltán, félig hajósi származású Európa Parlamenti képviselőnk meghatottan állt a felújított palota kertjében, hiszen ő volt az, aki a kezdetektől fogva szívén viselte az épület sorsát. Ünnepi beszédében elmondta: „12 éve várok erre a pillanatra, számomra most egy álom vált valóra. Az életemben egy korszak lezárult, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ily módon. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy valamit megálmodott és azt teljesítette is.”

    Schőn Ferenc, Hajós Város polgármestere is köszönetet mondott az építőknek, valamint átadta Bányai Gábornak, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének a város képviselő-testülete által adományozott díszpolgári oklevelet a felújítás érdekében végzett tevékenységéért.

    Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, országgyűlési képviselőnk beszéde zárta az ünnepséget, amelyben hangsúlyozta, hogy mindegyik generáció felelőssége, hogy az őseinktől kapott értékeinket megőrizzük az utókornak. „Ezek az egyszeri és megismételhetetlen kincsek csak akkor maradnak fenn, ha minden egyes nemzedék megteszi a saját kötelességét. Ha nem teszi meg, akkor a hajósi kastély helyén ma nem állna más, mint egy emléktábla, esetleg építettek volna egy másik épületet, ami azonban már nem lenne ugyanaz. Így, ha egy nemzedék nem őrzi az őseitől kapott értéket, és ezt nem adja át az utódainak, akkor ezzel örökre, visszavonhatatlanul és pótolhatatlanul elveszik valamilyen kincs.” – mondta el Semjén Zsolt, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik tisztelettel adózva az ősöknek, megőrizték az egykori érseki kastélyt és átadták az utódoknak.

    Az ünnepség végén, a nemzetiszínű szalagot átvágva átadták a felújított palotát annak a több száz embernek, akik részt vettek az ünnepségen.

    A hajósiakra is gondolt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, ők október 5-ig ingyen tekinthetik meg az épületet és annak meseszép kertjét.

    (Forrás: Kalohírek)