Kétharmadot is szerezhet a Fidesz–KDNP

2010. szeptember 24.
Ossza meg ismerőseivel!

    A választáson valószínűleg részt vevők döntő többsége Tarlós Istvánt tervezi támogatni a szavazatával – derül ki a Gallup felméréséből. A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje gyakorlatilag komoly kihívó nélkül mehet neki a választásnak, és akár a leadott voksok kétharmadát is megszerezheti. Az előrejelzés bizonytalanságát a biztos szavazók azon 20 százaléka jelenti, akik vagy nem biztosak még benne, hogy kire ikszelnének, vagy nem árulták el a kérdezőbiztosoknak a preferenciájukat.

    Ebben a szegmensben vélhetően többségben vannak azok, akik nem a várható nyertesre szavaznak majd, így a győzelem mértéke a mért eredményekhez képest alacsonyabb lehet, de a ténye nem kétséges. Tarlóst jelenleg a budapestiek 44 százaléka, a jelöltet megnevező biztos szavazóknak pedig a 69 százaléka támogatja. Messze leszakadva követi őt Horváth Csaba, az MSZP jelöltje, aki az összes budapesti választó 14 százalékát és a véleményüket kinyilvánító biztos szavazók 21 százalékát tudhatja maga mögött.

    Tarlós István elsöprő fölénye a Fidesz hasonló mértékű fővárosi népszerűségéből is táplálkozik. A teljes válaszadói kört és a biztos szavazókat is tekintve a Fidesz közel háromszor annyi szavazatra számíthat, mint a második helyen befutó MSZP. A biztos szavazó pártválasztók körében (a bizonytalanok arányos elosztásával) negyven százalékpontos Fidesz-előnyt regisztrált a Gallup vizsgálata (Fidesz: 64 százalék, MSZP: 24 százalék). Természetesen ez a különbség is szűkülhet, amennyiben a szimpátiájukról nem nyilatkozó választópolgárok jellemzően nem a Fidesz táborát erősítik majd, de a jelen állás szerint nehezen elképzelhető, hogy a Fidesz ne lenne képes biztosítani a többségét az újonnan felálló budapesti közgyűlésben.

    A közgyűlésbe – az ötszázalékos küszöböt átlépve – várhatóan minden jelenlegi parlamenti párt bejut majd. Az LMP táborának már az ajánlószelvény-gyűjtés idején is megmutatkozó szokatlanul alacsony motiváltsága akár veszélyeztetheti is ezt az eredményt – a párt szimpatizánsainak jelenleg kevesebb mint a fele mondja „biztosra” a részvételét a voksoláson. Amennyiben a kampányfinisben az LMP-nek nem sikerül gyökeres fordulatot elérnie a tábor mozgósításában, Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje a jobbikos Staudt Gábor mögött végezhet majd.

    Jávor Benedeknek – a jobbikos Staudt Gáborral együtt – komoly ismertségi problémákkal kell megküzdenie. A budapesti választókorúak kevesebb mint ötöde tudta magától megnevezni e két személyt a főpolgármesteri címért induló jelöltek között. Tarlós spontán felidézése 72 százalékos, míg Horváth Csabáé 50 százalékos. A jobbikos és az LMP-s jelölt ismertségi mutatója rákérdezés után sem érte el az 50 százalékot. A Fidesz jelöltjének támogatott ismertsége gyakorlatilag teljes (95 százalék), Horváth Csabát pedig tíz megkérdezett közül segítséggel végül nyolc tudta azonosítani főpolgármester-jelöltként.

    A válaszadókat arra is megkérték, hogy egytől ötig osztályozzák az egyes jelöltek főpolgármesteri posztra való alkalmasságát, majd a kapott átlagot a könnyebb értelmezhetőség kedvéért 100 pontos skálára vetítették. Ebben az átlagban természetesen már csak a véleménnyel rendelkezők osztályzatai szerepeltek (az LMP és a Jobbik jelöltjéről a kérdezettek kevesebb mint fele tudott csak véleményt nyilvánítani). Ebben az összehasonlításban is a választás várható kimenetelének megfelelő eredmények születtek: a kérdezettek messze Tarlós Istvánt tartották a legalkalmasabb jelöltnek az indulók közül. A választókorúak szerint Horváth Csaba alkalmassága is jóval közepes alatti, míg Jávor Benedek és Staudt Gábor alkalmasságát leggyakrabban a kettes osztályzattal jellemezték azok, akik vállalkoztak az alkalmasságuk megítélésére.

    Az október 3-án esedékes fővárosi önkormányzati választáson a Gallup a négy évvel korábbival megegyező, esetleg azt valamelyest meghaladó, 55-60 százalék körüli részvételt lát a legvalószínűbbnek.

    (Forrás: MNO, MTI)