Egy önkormányzatnak kötelessége munkahelyeket teremteni!

2010. szeptember 27.
Ossza meg ismerőseivel!

    „A jelenlegi gazdasági helyzetben az emberek számára a munkahely és otthon biztonsága mellet nagyon fontos, hogy tudjanak spórolni az energián, amelynek jelentős emelkedését mindenki érzi a saját pénztárcáján. Önkormányzati szinten is szeretnénk segíteni a kalocsaiaknak abban, hogy csökkentsük ezeket a költségeket akár a rossz állapotú panel épületek szigetelésével, nyílászárók cseréjével, akár az alternatív fűtési módok bevezetésével.” – hangsúlyozta bevezetőjében Török Ferenc.

    Bencsik János államtitkár a portálnak elmondta, hogy a kormány január 1-től kíván változtatni a lakás-takarékpénztári törvény szerkezetén és tartalmán.

    „Sokkal vonzóbb feltételeket fogunk teremteni az előtakarékosságra. E mellett a személyi jövedelemadó egykulcsossá tételével és annak családbarát elemekkel való kiegészítésével szeretnénk segíteni a lakásra vágyókat.” – nyilatkozta Bencsik, aki elmondta, hogy létre kívánnak hozni egy olyan fejlesztési alapot, amely lehetőséget ad arra, hogy energiatakarékos módon kerüljön sor a meglévő otthonok korszerűsítésére.

    „Az alternatív energiaforrások kihasználásával egyre több otthon – legyen szó panellakásról, vagy családi házról – korszerűsítését, építését tűztük ki célul, amelyek egyben munkahelyeket is teremtenek majd a decentralizált vidéki térségekben, hiszen értelemszerűen a helyi kivitelezők, mikro- és kisvállalkozások lesznek azok, akik a korszerűsítési munkálatokat elvégzik, vagy felépítik az új lakásokat.”

    A fenti célok megvalósítását hivatott elősegíteni a jövő év elejétől induló Új Széchenyi Terv, amelyben a zöldgazdaság fejlesztésen belül kiemelt szerepet kapott egy nemzeti épületkorszerűsítési programnak az elindítása.

    „Kalocsán a jelenlegi városvezetés nem tartotta fontosnak a panel épületek felújítását, pedig a lakóközösségek számára történő felújításokat az önkormányzatnak is támogatnia kellene. Most egy olyan időszaknak kellene következnie, ahol olyan városvezetés van, amely szövetséget köt a központi kormányzattal, és azt mondja, hogy összefogunk és az Új Széchenyi Terv keretében megteremtjük közösen a lehetőséget arra, hogy minél több lakóközösség tudjon jelentkezni a felújításokra.”

    Bencsik János államtitkár tájékoztatott arról is, hogy már történtek erre vonatkozó egyeztetések Török Ferenccel, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjével.

    „Személyes kollégáim az elmúlt hetekben már többször is jártak Kalocsán. Eddig nem volt partner az önkormányzat az ilyen jellegű fejlesztésekben és beruházásokban. Nagyon bízunk abban, hogy ez a továbbiakban nem így lesz, és az a munka, amit közösen elkezdtünk becsatornázható lesz az Új Széchenyi Tervbe, amelyben lesznek olyan pályázati kiírások, amelyek kifejezetten a megújuló alternatív energiára alapuló fűtési módozatokat fogják előnyben részesíteni, közösségi fűtési rendszerek létrehozásával.” – hangsúlyozta Bencsik János, aki szerint reális lehetősége van annak, hogy mindez az egykori szovjet laktanyához tartozó lakótelepen, minta projekt keretében, állami támogatással megvalósításra kerüljön. Így a jövőben akár a zöld gazdaság lehet Kalocsa húzóágazata, amely egyfelől jelentős költségmegtakarítást eredményez a lakóházak, valamint önkormányzati épületek energiafelhasználása szempontjából, másfelől pedig új munkahelyeket teremt.

    „Egy önkormányzatnak kötelessége munkahelyeket teremteni! Az önkormányzatnak nemcsak őrizni kell a nyájat, hanem az az alapvető feladata, hogy a legelőt is megtalálja.” – mondta el a fórumon az államtitkár, aki szerint ehhez először a cél megfogalmazására, az ehhez szükséges tudás elsajátítására, valamint az együttműködő partnerek felkutatására van szükség.

    (Forrás: Kalohírek)