Aki nem ismeri a Szentírást, az szellemi értelemben nem lehet európai

2010. szeptember 06.
Ossza meg ismerőseivel!

    „Amikor ezek között a falak között újra felhangzik az Isten szava, akkor ez a legrégibb civilizációs és kulturális örökség továbbadását is jelenti” – fogalmazott Semjén Zsolt. Mint hangsúlyozta: a zsinagóga felszentelésének napja szimbolikus, mert ezzel „lezárjuk azokat az évtizedeket, amikor az Isten házát méltatlan célra használták”. Amikor újra megnyitják a zsinagógát, akkor „helyreáll a dolgoknak a természetes rendje” – tette hozzá.

    Jona Metzger, Izrael Állam országos főrabbija ünnepi beszédében felidézte, hogy ötven évig nem volt ebben a zsinagógában vallási szertartás. „Áldás számunkra, hogy megértük ezt az időpontot” – mondta, megköszönve a magyar kormánynak, hogy szabadon lehet vallást gyakorolni. A főrabbi szólt arról, hogy vasárnap találkozott Schmitt Pál köztársasági elnökkel, akinek a közelgő zsidó újév (Ros Hasana) alkalmából imakönyvet ajándékozott. Jona Metzger utalt arra, hogy a most megjelentek közül többen kisgyermekként még jártak ebbe a zsinagógába. A mostani zsinagóga-avatással „bebizonyítjuk, hogy Izrael népe él” a nácizmus pusztításai ellenére – hangoztatta. Jona Metzger emlékeztetett arra, hogy „ez az épület azért épült itt, mert az őseiknek nem engedték meg, hogy közelebb menjenek a városhoz” zsidó voltuk miatt. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez a zsinagóga imádkozó zsidó hívő emberekkel lesz tele, és a magyar kormány a zsinagóga további felújítását a továbbiakban támogatja majd.

    Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kiemelte: „ezek a falak látták a közösség pezsgő virágzását, de a fizikai, szellemi pusztulást is”, s „a falak soha nem adták fel a reményt”, hogy egyszer a hívek visszatérnek közéjük. Sok ember, egy valódi közösség kezdeményezésére és támogatásával indult újra ez a zsinagóga – mutatott rá.  A vezető rabbi megjegyezte: a gyűlölködő antiszemitizmusra az a válasz, hogy „kezünkbe kell vennünk saját sorsunkat, formálni kell identitásunkat, (…) ha azt akarjuk, hogy mások tiszteljenek, nekünk is tisztelnünk kell önmagunkat”. Ki kell nyitnunk a kapukat olyanok előtt is, akik nem zsidó emberek – hangsúlyozta.

    A mai nap azt is üzenheti: minden gyermeknek tudnia kell, mi az a zsinagóga, és mindenki gyakorolhassa szabadon a vallását. A tóraszekrény felújítása a magyarországi zsidóság megújulását szimbolizálja. A felújítás június közepén kezdődött és a tervezett munkálatok „rekordgyorsasággal” elkészültek – tette hozzá.

    Köves Slomó megemlítette, hogy Simon Peresz, Izrael államfője és Benjamin Netanjahu miniszterelnök levélben üdvözölte a zsinagóga felszentelését. Jona Metzger és Oberlander Báruch, az EMIH-hez kötődő Chabad Lubavics mozgalom vezetője a szertartáson ünnepélyesen, közösen átvágott egy szalagot, majd az új tóratekercset elhelyezték a tóraszekrényben.

    Oberlander Báruch beszédében kiemelte: ez az ünnepség a bizonyítéka, hogy „Isten keze biztosítja ezt a zsinagógát”, s „a holokauszt és a múlt rendszer hallgatása után a Tóra és az ima hangja újra hallatszik” olyan fiatalok szájából is, akik a szüleiktől nem kaptak vallásos nevelést.

    Jákov Margi, Izrael vallásügyi minisztere az ünnepségre küldött üzenetében többek között azt írta: a zsinagógában újra felhangzó zsidó imák a magyarországi zsidóság megújulását jelképezik. Magyarországon azonban – mint fogalmazott – hallani a gyűlölet és az antiszemitizmus hangjait is, amire „az egyedüli válasz: építeni és cselekedni”. Reményét fejezte ki, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a magyarországi zsidóság biztonságban érezze magát, és nem ad teret az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak.

    Az ünnepség végén a zsinagógában gyertyát gyújtottak a vészkorszak áldozatainak emlékére.

    A rendezvényen megjelent mások mellett Fónagy János közlekedési államtitkár, Szőcs Géza kulturális államtitkár, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter, Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Feldmájer Péter, a Magyarországi Izraelita Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

    (Forrás: MTI)