Új összetételben dolgozik a vatikáni-magyar vegyes bizottság

2010. augusztus 29.
Ossza meg ismerőseivel!

    További tagok: Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára, Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dékánja.

    A testület feladata, hogy ellenőrizze az Apostoli Szentszék és Magyarország között 1997-ben született megállapodásban foglaltak végrehajtását. A vatikáni szerződést 1997. június 20-án kötötte meg Magyarország és az Apostoli Szentszék, az országgyűlés ezt 1999-ben ratifikálta. A szerződés meghirdetett célja a magyarországi római katolikus egyház független működésének biztosítása volt. A megállapodás szerint a katolikus közoktatási és felsőoktatási intézmények az állami és önkormányzati intézményekkel azonos támogatást kapnak, és ez vonatkozik a katolikus tulajdonú műemlékekre, múzeumokra, könyvtárakra is. A vatikáni szerződés adott arra is módot, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát valamely egyház kaphassa meg.
        
    Ezzel egy időben megszűnt a megbízatása az augusztus 11-i határozat értelmében Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszternek, Csepregi Andrásnak, a korábbi kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős titkárságvezetőjének, Bujdosó Sándor, Kovárik Erzsébet, Medgyaszai Melinda, Várfalvi István korábbi szakállamtitkároknak és Horváthné Fekszi Márta államtitkárnak.

    (Forrás: MTI)