Még ősszel összeül a vatikáni-magyar vegyes bizottság

2010. augusztus 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    A törvénymódosítások első részét már az őszi ülésszakán megtárgyalhatja a parlament, hozzátéve: a költségvetési törvényben is tükröződniük kell bizonyos változtatásoknak. Semjén Zsolt hosszabb tárgyalást lát szükségesnek az adó egy százaléka kiegészítésének számítási módjáról.
        
    Szólt arról is, hogy a magyar-vatikáni megállapodás rögzíti a vegyes bizottság létrehozását. Juliusz Janusz apostoli nuncius mintegy egy hónappal ezelőtt átküldte az Apostoli Szentszék delegációjának névsorát, és a miniszterelnök is meghozta a vonatkozó határozatot az új összetételű testületről.

    A vatikáni szerződést 1997. június 20-án kötötte meg Magyarország és az Apostoli Szentszék, az Országgyűlés 1999-ben ratifikálta. A szerződés meghirdetett célja a magyarországi római katolikus egyház független működésének biztosítása volt. A megállapodás szerint a katolikus közoktatási és felsőoktatási intézmények az állami és önkormányzati intézményekkel azonos támogatást kapnak, és ez vonatkozik a katolikus tulajdonú műemlékekre, múzeumokra, könyvtárakra is. A vatikáni szerződés adott arra is módot, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát valamely egyház kaphassa meg.
        

    (Forrás: MTI)