Az új magyar kormány előnyben részesíti kapcsolatainak építését Kínával

2010. augusztus 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt részletesen beszámolt a magyar gazdaság átalakulásáról. Magyarország növekedésorientált gazdaságpolitikát folytat, s tartani tudja a hiányt – erősítette meg a kínai kormány vendégházában a magyar politikus, s külön is kiemelte, hogy a bankadóval az a kormány célja, hogy az előző időszak nyerteseit is a közterhekhez való hozzájárulásra bírja.

    “Mivel partnerem a kínai kormányban a nemzetiségi és vallási ügyeket felügyeli, fontosnak tartottam leszögezni, hogy a kisebbségi kérdések megoldására nem a határok változtatását, hanem az autonómia megvalósítását tartjuk a leghatékonyabb járható útnak” – emelte ki Semjén Zsolt az MTI-nek Pekingben. Hozzátette: a személyes találkozón kitért arra is, hogy Magyarország fontosnak tartja a dalai láma és Peking közötti párbeszéd folytatását, valamint a Vatikánnal folytatott egyeztetéseket. Szóba került, hogy a kormány szeretné, ha nem szakadna meg a Magyarország és Kína közötti emberjogi párbeszéd.

    A hétfői találkozóról kiadott kínai hírügynökségi jelentés azt emeli ki, hogy Huj Liang-jü a megbeszélésen kitért a Kínai Népköztársaság megalakulása, illetve a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt hat évtizedben tapasztalt zavartalan fejlődésre. Elhangzott, hogy a Kína és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom az idei év első hét hónapjában elérte a 4,6 milliárd dollárt, ami rekordot jelent.

    A Kínában először járó Semjén Zsolttól a Hszinhua azt idézi, hogy az ázsiai ország fejlődése igen nagy benyomást tett rá és gratulált a reform és nyitás sikereihez. A magyar politikus megerősítette, hogy a májusban alakult új magyar kormány a Kínához fűződő kapcsolatok fejlesztését prioritásként kezeli.

    Ezzel kapcsolatban Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta, Magyarország szeretné, ha a kereskedelmi forgalomban a magyar export javára tovább javulnának az arányok és sikerülne például agráripari termékeinkkel nagyobb jelenléthez jutni a kínai piacon.

    “A magyar kormány valóban a kínai kapcsolatok erősítésére törekszik, az eddigi magas szintű látogatások, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közelgő kínai útja és Orbán Viktor kormányfő előkészítés alatt álló idei kínai látogatása is azt igazolja, hogy Kína fontos a számunkra” – húzta alá végül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki sikeresnek ítélte – a félórásra tervezett, de közel egyórásra meghosszabbodott -hétfői találkozót.

    Semjén Zsolt és a társaságában lévő Latorcai János, az országgyűlés alelnöke az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány székhelyén, Csangcsunban (Changchun) vesz részt az úgynevezett északkelet-ázsiai expón.

    (Forrás: MTI)